Който плаща за тролене, често получава посредствена услуга от орки

Троловете мигрираха от скандинавските народни поверия във виртуалните полета и днес са оръжие за поразяване на партийни опоненти. Тази метафора развива в централната си тема вестник "Национална бизнес поща" с водещо заглавие "Игра на тролове".

В броя си от 13 февруари 2017 г. вестникът разработва темата, като събира мненията на психолога проф. д-р Антоанета Христова и на журналисти от Стара Загора. "Национална бизнес поща" потърси мнението и на Илко Груев, редактор и собственик на информационния сайт infoz.bg с въпросите: Какво, според Вас, е интернет трол? Кой има интерес от създаването и управлението на тролове? Вие във Вашата практика срещали ли сте „тролско поведение”? Каква е вредата от тролове? Какви са начините за борба с интернет троловете?

net trollА ето и нашия отговор, който освен във вестника, може да прочетете и тук:

Тролът в света на интернет, не е някакво митично същество, а реален човек, който е решил да изопачава факти и с това да манипулира други хора, които четат написаното от него. Интернет троловете имат разнообразни похвати. Например може да се използва провокативен коментар, който да е свързан с нечия незначителна грешка, маловажен факт или външен вид на човека и с това да се търси внушение, че всичко друго, казано от него е лъжа.

Повечето тролове „се раждат“ сами в интернет. Трудно се опитомяват и управляват. Не се купуват лесно. Но интерес от тяхното желание да очернят (хейтят) и манипулират има всеки опонент на атакувания от трола човек или идея.

Може на някой да се стори странно, но аз много по-често виждам тролско поведение извън интернет. И причините са две – подбирам внимателно контактите си в света на интернет и се информирам от проверени източници. Не губя излишно време със социалните мрежи. И втората – тролове са хора, възможно е да карат такси, да ги срещнем в магазина...

Вредата е свързана с това, че се хаби ресурс в грешна посока. Не мисля, че в България троловете са станали властелини. Политическите централи и фирмите не знаят как да се възползват от тях. Има случаи да плащат за тролене, но за парите си получават посредствена услуга от орки. Резултатът е излишно и ненужно замърсяване.

Съществуването на авторитетни медии и качествена журналистика е най-доброто противодействие. Това обаче е утопично пожелание и за България, и за останалия свят. Троловете се хранят с посредственост и глупост. Едва ли е възможно, но това не означава, че не трябва да се опитваме да ги „уморим“ от глад.

internet troll

 

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24