данъци

Предизборно наддаване с бюджет и данъци

В предизборна обстановка могат да се откроят много полярни позиции на основните политически партии, както и някои сходни, но с откровено деструктивен характер. Водещото сближаване е по отношение на патриотично-популисткия уклон за повече харчове.

Обещанията на политиците за благоденствие валят - безплатният обяд вече е по-скоро безплатен „ол инклузив”, пише в коментар Петър Ганев от Институт за пазарна икономика.

izbori 2017 danatsi partiaПрез последните дни обаче се оформи и друго течение на говорене, което остава до голяма степен пренебрегвано. Парадоксално или не, но ляво-патриотичният възход на политическата сцена е придружен с идеи за облекчаване на данъчното бреме, които са видими по целия ляво-десен спектър.

Нека се разходим по плановете на основните политически играчи и техните предложения по отношение на данъците. Част от идеите са изрично написани в програмни документи, друга част все още се обсъждат. Общата картина обаче е ясна, констатира Петър Ганев.

ГЕРБ: Това е единствената партия, която не говори много за данъци. Бидейки доскоро на власт и съответно водейки фискална политика, ГЕРБ явно са на позиция да запазят статуквото. Подкрепата им за плоския данък е по същество позиция, но все пак е отчетлива липсата на други идеи. Покачването на осигуровките (планирано за 2018 г.) тук остава в сила.

БСП: Левите са много активни на тема данъци, като водещият мотив е отмяната на плоския данък. Публично избягват да говорят за пълна отмяна, но в програмата е записано "плавен изход от плоския данък" (разбирай отмяна). Въпреки това, отмяната в случая е с риторика за облекчаване на бремето чрез въпросното приспадане на 50 лева от дължимия месечен данък на работещите родители за дете. Това се противопоставя на нова ставка от 20% за работещите с доход над 10 хил. лева на месец. Те са около 7 хил. човека, тоест тук не се търси фискален ефект, а засилена риторика срещу "богатите". Към тези промени в плоския данък следва да прибавим и друга идея за по-ниско облагане - нулева ставка на данък печалба за стартиращи млади предприемачи (до 35 г.) с оборот до 150 хил. лева на година и поне 5 нови работни места.

Обединените патриоти: Патриотите също нямат завършена програма, но на места са коментирали основните си идеи. Водеща идея изглежда е диференцираното ДДС за лекарства, храни и учебници. По отношение на плоския данък е много вероятно да са силно критични и да подкрепят идеи, сходни с тези на БСП - форма на необлагаем минимум или друго облекчение в  комбинация с по-висок процент за "богатите".

ДПС: "Либералите" все още нямат представена програма. По техни думи върху нея работи активно и Делян Пеевски. Въпреки последното, в данъчната ѝ част едва ли ще намерим нещо много интересно. ДПС най-вероятно ще поддържа риторика за ниски данъци и ще защити плоския данък. Спорно е дали ще имат конкретно предложение за данъчни промени, като ако има такива, то е много вероятно да са в сферата на облекченията за един или друг сектор или социална група.

Воля: Хората на Марешки още нямат готова програма, но съдейки по негови изяви и по лицата, отговорни за програмата, то е много вероятно да се застъпи риторика за ниско данъчното бреме.

Реформаторски блок II: Новите стари "реформатори" също още не са представили своята програма, но от различни изказвания е ясно, че дискутират някои идеи за по-ниски данъци. Сред тях са постепенно намаляване на ДДС (с много малка стъпка) или натиск за намаляване на осигурителната тежест.

Да, България: Партията с най-силен анти-корупционен акцент все още разсъждава върху икономическата си програма, но отново риториката до момента е в посока по-ниски данъци. Заговори се за възможно намаляване на ДДС или други малки стъпки като премахване на данъка върху лихвите на физическите лица и данък "уикенд".

Нова Република: Новата формация на Радан Кънев вече обяви някои от икономическите си идеи. Сред тях са по-нисък ДДС за храни, лекарства, книги и учебници, премахване на данък "уикенд" и отказване от покачването на осигуровките.

От всичко изложено дотук можем да направим няколко извода:

Първо: Идеите на всички партии са за запазване на статуквото или на практика намаляване на данъчното бреме. Масово е схващането, че има фискално пространство за намаляване на данъци или въвеждане на облекчения, като макар и да няма ясни оценки, водещите идеи са в рамките на 300 - 500 млн. лева. по-малко приходи в бюджета на година.

Второ: Повечето предложения са в плоскостта да се направи жест към определена група - било то облекчения за работещите с деца или тези с ниски заплати, било то освобождаване от данъци за млади предприемачи или по-ниско облагане за конкретен пазар (на лекарства, храни, книги). Това обикновено са идеи, които преследват конкретни избиратели, но отстъпват в чисто фискален и икономически план - неутралните данъчни идеи са за предпочитане.

Трето: Едната възможна данъчна коалиция е тази на БСП и Патриотите с цел разтуряне на плоския данък - въвеждане на необлагаем минимум (или сериозни облекчения) и наказване на "богатите". Тези идеи обаче не са подкрепени от другите политически играчи.

Четвърто: Има ясна възможност за данъчна коалиция в дясно-център. Обединителната линия е запазването на плоския данък и ясно изразената риторика за ниски данъци. Необходими са обаче някои отстъпки и промени в общите послания, за да се постигне съгласие. ГЕРБ трябва да променят позицията си за запазване на статуквото и да приемат отмяната на някои свои идеи - преосмисляне на данъка върху лихвите и данък "уикенд", както и оттегляне на планираното увеличение на осигуровките през 2018 г. Разбитото реформаторско дясно от своя страна следва да потърси неутралните данъчни решения (да забрави за облекчения и преференциални ставки) и да намери общ език дали да се фокусира върху осигуровките (което намалява тежестта върху работещите) или върху ДДС (което се разпростира върху всички).

През идните седмици най-вероятно ще видим сериозен дебат по отношение на плоския данък (разделителната линия между двете групи) и може би почти никакъв по отношение на другите идеи. Въпреки това, възможността за смислена данъчна коалиция е налична.

 

(Коментар на Институт за пазарна икономика, Петър Ганев)

Светът

Германия очаква ръстът икономиката си през тази година да бъде значително по-слаб от предвижданото (при прогноза през август от 3,5%). Заради продължителните последици от пандемията и трудностите с доставките възпрепятстват съживяването на най-голямата икономика в Европа се забавя. За 2021 г. очакваният сега ръст е от 2,6%. Прогнозата отразява недостига на някои суровини и нарастващите цени на енергията, особено на газа. През 2022 г. прогнозата е за ръста на брутния вътрешен продукт над 4%

* * *
В Берлин 85% от хората живеят под наем, цените растат. Наемът за едностаен апартамент от 70 кв. метра в бившата част от комунистическия Източен Берлин е 1150 евро на месец. Цените на наемите са нараснали с 36% през последните 5 години. В най-скъпите квартали средните наеми за апартамент от 59 кв. метра надхвърлят 1200 евро на месец

* * *
Испания въвежда таван на наемите и повишава данъците за празни жилища. Това е опит опит цените на наеми за жилищните имоти да станат по-достъпни, след като ръстът им създаде риск от изключване на хората с по-ниски доходи от пазара

* * *
Съдът на Европейския съюз осъди Полша заради отказа на страната да изпълни решенията на висшия за Съюза съд относно противоречивите съдебни реформи в страната. Полша трябва да плащат ежедневна глоба от по 1 млн. евро. Санкцията е заради отказа на Полша да спре дейността на спорния дисциплинарен орган за наказание на съдии. Това противоречи на принципа съдебните системи в целия Европейски съюз да бъдат независими

* * *
Мощна циклонна буря помете във вторник южния италиански остров Сицилия и причини повсеместни наводнения в района на град Катания. Стихията е превърнала площади в езера и е причинила смъртта на най-малко двама души. Електричеството беше прекъснато. Ситуацията навсякъде е извънредната и изключително критична. Няма изгледи за подобрение, каза говорител на противопожарната служба

* * *
Полицията използва сълзотворен газ в центъра на Атина срещу група анархисти, които са нападнали полицаи. Сблъсъкът е възникнал след шествие на анархисти, които протестирали срещу исканията на властите да вземат ДНК проби от задържани представители на анархистки групи, за да бъде установена съпричастността им в акции по окупиране на университети и други сгради

* * *
Република Северна Македония прие план за ускорен икономически растеж. Планират се държавни инвестиции в размер на 4 милиарда евро в следващите 5 години, които ще мобилизират допълнителни 8 милиарда евро, инвестирани от частния сектор, увеличавайки процента на икономическия растеж до 5% годишно. Намаляване на процента на безработицата до едноцифрено число и намаляване на държавния дълг под 60% от брутния вътрешен продукт са главната цел, която трябва да се постигне с плана за ускорен икономически растеж 2022 – 2026

* * *
Хората в Русия спират работа. В 6 региона от началото на седмицата започват неработни дни, обявени като мярка за борба с разпространението на коронавируса. Президентът Владимир Путин определи платени неработни дни в цялата страна от 30 октомври до 7 ноември. Той даде възможност на регионалните власти да въвеждат допълнителни неработни дни в зависимост от ситуацията. От 25 октомври до 7 ноември са обявени неработни дни в: Пермския край, Воронежка, Нижегородска, Новгородска, Самарска и Курска област. В Москва и Московска област са определени неработни дни от 28 октомври до 7 ноември

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни