Стартира инициативата Заедно за Европа

Стартира инициативата "Заедно за Европа"

Областен информационен център – Стара Загора даде старт на обща инициатива на мрежата от Областни информационни центрове под надслов „Заедно за Европа“. В периода 10 март – 20 май 2017 г. в цялата страна ще се проведат поредица от събития.

Те са посветени на три значими годишнини:
•    60 години от създаването на Европейския социален фонд;
•    10 години от присъединяването на Бялгария в Европейския съюз;
•    6 години от цялостното функциониране на Мрежата от 28 информационни центъра.

Като част от националната инициатива „Заедно за Европа“, Областен информационен център – Стара Загора предвижда организирането на следните събития:
1.    Фотоконкурс „Европа през моя обектив“ – период на провеждане - 24 март - 24 април, а участници в конкурса ще са ученици и младежи от 16 до 29 години, непрофесионалисти. Целта му е участниците да се запознаят със значими проекти, финансирани с европейски средства, които са променили населено им място и живота на хората.
2.    Конкурс за рисунки „Рисувам моята Европа” - период на провеждане - 10 март – 24 април, а участници в конкурса – ученици от 5 до 8 клас от групи по изобразително изкуство в рамките на проект „Твоят час“.
3.    Конкурс „Живеем заедно в Европа“ - приготвяне на четиристепенно меню от салата, предястие, основно ястие и десерт, типични за националната кухня на различни страни от ЕС.
4.    Участие в официалното отпразнуване на 9 май – изложба от рисунки и фотографии, изработени в рамките на конкурсите от инициативата. Там ще бъдат връчени и наградите на победителите в двата конкурса.
5.    Дни на отворените врати - предвижда се провеждане на 4 дни на отворените врати както следва:
Посещения на ученици от:
•    ПГ „Иван Хаджиенов“, Казанлък в „Суперабразив“ ЕООД, с.Крън;
•    СУ „Христо Смирненски“, Гурково в „Булметал“ АД, Гурково;
•    ПГ „Джон Атанасов“, Стара Загора в Община Стара Загора (проект „Интегриран градски транспорт“, запознаване със системата за управление на градския транспорт (телематика);
•    СУ „Гео Милев“, Раднево – разходка с тролей (проект “Интегриран градски транспорт“ ) и посещение на паметници на културата, обновени и социализирани с европейски средства.
6.    Участие в отпразнуване 6 годишнина на мрежата: Екипът на ОИЦ - Стара Загора ще вземе участие в организираното в Габрово общо събитие по този повод.
7.    Избор и подготовка на 2 до 3 „истински“ истории – кратки разкази на хора, на които участието в проект, финансиран от Европейски социален фонд, е променил живота.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

www.infoz.bg