Изложба „Нестор Марков – будителят”

Изложбата „Нестор Марков – будителят”, посветена на 180 години от рождението на видния възрожденски и следосвобожденски общественик, просветител, книжовник и лексикограф, ще бъде открита в Стара Загора на 13 март и гостува в града до 31 март 2017 г.

nestor markovТя е разположена във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески" в Стара Загора. За изложбата са използвани документи от лични архиви и такива, които са притежание на институции, сред които са: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Институт за исторически изследвания на Българска академия на науките, Централна библиотека на БАН, регионалните исторически музеи в Хасково, Стара Загора и Плевен, Читалище „Съгласие” - Плевен, Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН, Българско лексикографско дружество, Институт по математика и информатика (БАН), Съюз на математиците в България, Фондация „Елена и Христо Генчеви”.

На откриването на изложбата в Стара Загора ще присъстват: проф. дфн Мария Младенова (УниБИТ), автор на биобиблиография за Нестор Марков, създателят на идейния проект на изложбата Мария Ловджиева (Музей „Петко и Пенчо Славейкови“ - София) и потомъкът на бележития възрожденец – проф. ст.н.с. I ст., дмн Светослав Марков.

Събитието е организирано от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в партньорство с Библиотека „Родина“ и Регионален исторически музей – Стара Загора и с финансовата подкрепа на Община Стара Загора.

Нестор Марков (1836 – 1916) е роден в с. Иробас (днес Криво поле), Хасковско. Ученик е на Йоаким Груев. Четири десетилетия е учител, преподава френски език, математика, физика и история. Издава 7 учебника (някои от тях преводни) по математика, физика, френски и турски език. Бил е окръжен управител на Стара Загора (1879 - 1881), Търново (1882 - 1884), Русе (1884 - 1886), Варна и Пловдив (1901 - 1903). През 1883 г. за кратко е министър на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев. Автор е на френско-български и българско-френски речник (с няколко издания), както и на останал в ръкопис речник на чуждите думи на българския език. За приноса му във френско-българската двуезична лексикография Френската академия на изящните изкуства го удостоява с почетно звание.

www.infoz.bg