Димитър Танев поиска обща политическа позиция в защита на енергетиката в "Марица изток"

На трета поредна среща с граждани в Раднево Димитър Танев, кандидат за народен представител от коалиция Реформаторски блок - Глас Народен, обясни позицията си за проекта на Референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации.

Димитър Танев увери присъстващите, че Източно-маришкия басейн е важен за страната, както като ресурс, така и чрез хората, които са свързани с него.

dimitar tanev radnevo"Като отчитаме, че комплекса "Марица изток" е обект с национално значение за сигурността на България, като отчитаме, че тук се произвежда една трета част от от електроенергията в България, гарантираща, че няма да има режим на тока, като отчитаме, че в рудниците и топлоелектрическите централи в комплекса "Марица изток" работят повече от 12 хиляди души, а съпътстващи дейности осигуряват прехраната на повече от 100 хиляди, ще призова водачите на листи за народни представители от района на Стара Загора да подпишем обща декларация за политическа воля в защита на енергийното сърце на България" - заяви Димитър Танев.

"Остро ще се противопоставя на опитите за закриване на въгледобивната енергетика в регион Стара Загора, наложена от вътрешни и външни политически и икономически интереси. Всички заедно трябва да поемем ангажимент, че веднага след изборите ще представим общата позиция пред правителството на България и ще настояваме за изготвянето на национална позиция по съхраняването и развитието на отрасъла, който е жизнено важен за регион Стара Загора - с грижа за хората и за работните им  места. Поемам ангажимент да търсим и получим подкрепа от правителството и от евродепутатите от всички политически сили, които да намерят подкрепа и от други страни. Няма да дам гласа си за каквито и да е инициативи за създаване на нови енергийни мощности, преди да се осигури стабилността на комплекса "Марица изток". Нужно е спешно да  създадем условия за инвестиране и  модернизиране на производствените мощности за покриване на всички екологични изисквания за опазване на природата и здравето на хората, но с отчитане на местни специфики и пластичност в решенията" - заяви пред радневци Димитър Танев.

Той добави, че той е за експертен дебат по темата, но съпроводен и от политически такъв.

Професионалното образование и подобряване на инфраструктурата, конкретно пътят Раднево - Стара Загора, също бяха сред обсъжданите на срещата. Димитър Танев отговаря и на въпроси за сигурността на хората, особено в частта защитата им от битови престъпления.

Теми: