Избори 2017 гласуване с преференциите

Избори 2017: преференциите – начин на употреба

За втори път на парламентарни избори българите ще гласуваме с преференции за избор на народни представители. За района на Стара Загора около 3000 гласа могат да се окажат достатъчни, за да се стане депутат чрез преференции.

Какво трябва да знаем и какво да очакваме като резултат от собствения си вот на 26 март 2017 г.?

Това което вече е доказано от предходните няколко проведени избора през последните години е, че системата на преференциите работи и реално променя подредбата в листите. Изборният кодекс приложи предпочитанията (преференциите) при парламентарните избори през 2014 г., при изборите за представители в Европейския парламент, а също и при местните (през 2015 г.) - за избор на общински съветници. Вече има практика и правилата не могат да се наричат нови и неясни. Но на всеки от предходните избори ясно се вижда, че много често най-много преференции получава кандидатът, чиито номер в листата съвпада с номера на партията в общата бюлетина. Ще се върна на това отново по-надолу в този текст.

Да приемем обаче, че все повече хора знаят какво е преференциален вот и как да го приложат.
 
Но малко хора са запознати с бариерите, които поставя Изборният кодекс. И при тези избори бариерите са две и от тях зависи колко партии и точно кои хора стават депутати.

Една партия ще получи депутатски места в следващото Народно събрание само ако събере повече от 4% от гласовете на избирателите – това е първата бариера. Втората касае поименните предпочитания (преференциите).

Преференциите за даден кандидат от кандидатска листа са валидни, ако броят на гласовете, които е получил, е не по-малко от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа – гласи текст от кодекса.

Какво на практика означава това?

  • Първо – ако в бюлетината не е отбелязана преференция, това се отразява в протоколите, но математически гласът от такава бюлетина се предава на водача на съответната листа.
  • Второ – най-често между 15 и 20% от бюлетините съдържат преференции. Възможно е на тези избори за някои партии този процент да бъде по-висок и да достигне дори над 30%.
  • Трето – за да бъде пренаредена конкретна партийна листа, т.е. един кандидат от по-задна позиция да изпревари друг, са необходими две условия – в конкретния избирателен район партията да получи поне две депутатски места и предпочетеният кандидат да има около 3200 гласа, отбелязани като негови преференции.

Точно това число – около 3 хиляди, по-малко или повече – е интересно, за да се види колко гласа са нужни на един кандидат, за да измести друг в подредбата? Верният отговор е различен за различните партии и избирателни райони. И посочените 3200 гласа са само примерна прогноза и се отнасят за Стара Загора.

Обяснявам чрез пример – точно с избирателен район Стара Загора. Границите на района съвпадат с тези на административната област и в него се избират 11 народни представители.

Колко души имат право на глас и колко са гласували ще стане ясно в деня на изборите. Затова поглеждам към предходния парламентарен вот. През 2014 г. в област Стара Загора гласуваха малко над 160 хиляди души. Действителните гласове бяха 147 551. ГЕРБ получи 4 депутатски мандата, като събра 49 хиляди гласа (от тях 32 154 бяха без отбелязана преференция) и тогава това беше 33,3% от доверието на избирателите. Тогава 7-процентната бариера за ГЕРБ беше 3434 гласа. За БСП, която остана на второ място на тези избори обаче 7-процентната бариера беше точно 2000 гласа. Никой от кандидатите на социалистите не я премина.

Избирателната активност на изборите през 2014 г. В Стара Загора беше под 54%. Пожелаваме си на 26 март 2017 г. да е по-висока. Повече гласове потенциално означава и по-висока стойност на преференциалната бариера.

За синдрома на еднаквите числа (на партийния номер в листата и на мястото на кандидата в нея). Гласуване със „съвпадения“ ще има със сигурност и на предстоящите на 26 март избори. Време е обаче избирателите да започнат да гласуват не за случайно изтеглени чрез жребий номера, а за личности – за хора, които познават и на които вярват. Вероятно, след като на референдум милиони българи поискаха мажоритарен вот, на тези парламентарни избори поне част от тях ще осъзнаят, че зад номерацията стоят реални хора и няма да попълнят бюлетината като фиш от тотото.

Но не това е причината да кажа, че само при две или три партии (от всички 22-ма участници в изборната надпревара) преференциалният вот има шанс да промени реда от предварителната подредба. Само три партии се очаква да имат повече от един депутат, избран от Стара Загора.  

В Старозагорски избирателен район кандидатът на партия ГЕБР, поставен преди националния жребий в листата под номер 11 (Спас Пеев), се оттегли доброволно от изборите и така синдромът 11/11 няма да работи поне за тази партия. При отчетен вот за ГЕРБ, маркерите, които са сложени в префенерциалното кръгче с номер 11 няма да правят бюлетината невалидна, но няма и да се приемат за префенерция.

preferentsii izbori 2017

Илко Груев | www.infoz.bgНа подобна темаden energetika 2018