Според проучване на Тренд ГЕРБ е първа политическа сила

Според проучване на "Тренд" ГЕРБ е първа политическа сила

Според проучване на Изследователски център „Тренд”, поръчано и финансирано от в. „24 часа”, ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% от заявилите, че ще гласуват на 26 март. Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществените нагласи.

Веднага след ГЕРБ се нарежда БСП с 27,9%. След тях са Обединените патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и партия „Воля“ (7,3%). Това са партиите и коалициите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. „Нова република” и „Да, България“ са съответно с 2,3% и 2,2%. Опцията „не подкрепям никого“ се предпочита от 3,1%.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание – вестник „24 часа“. Изследването е изпълнено от Изследователски център „Тренд“ в периода 10.03 - 16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю. Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната ни страница във facebook, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

www.infoz.bg

Теми: