Ето как опазването на Арктика влияе на джоба на работещите в Стара Загора

По време на пленарната сесия на Европейския парламент през миналата седмица депутатите приеха с голямо мнозинство (483 гласа "за" срещу 100 "против" и 37 "въздържали се") резолюция, призоваваща страните от Европейския съюз да забранят проучванията и добива на петрол в Арктика.

Целта на тази резолюция е опазването на екосистемата в региона, където ефектите за околната среда са едни от най-видимите – температурата на въздуха расте два пъти по-бързо, отколкото в останалата част на света.

Оказа се, че тази резолюция може да има сериозен ефект във всяка държава от общността, включително и за България, защото в нея присъства и настояването държавите от Европейския съюз да „забранят субсидиите за изкопаеми горива в собствените си страни - действие, което намалява цената на производството на енергия от изкопаеми горива“. Очакванията на Европейския парламент са, че с тази забрана ще бъде възпряна експлоатацията и използването на изкопаеми горива в Арктика.

В България цената на въглищата, добивани за производство на електрическа енергия, се регламентира от Министерството на енергетиката - т.е. административно, въпреки че се отчитат пазарни фактори.

И ако записаното в тази част на документа, коментиращо субсидиите от държавата, е спорно дали води до директни промени в цената на българските въглища, то в текста на декларацията на Европейския парламент е записано още и следното: „Като се има предвид, че климатичното замърсяване в Арктика се дължи предимно на оператори от Азия, Северна Америка и Европа, мерките за намаляване на емисиите в Европейския съюз играят важна роля за справяне с изменението на климата в Арктика“.

В момента темата за емисиите от изкопаемите горива, особено за въглищата, е доста чувствителна за минната индустрия в България. Според бранша в Брюксел се обсъждат прекалено амбициозни екологични норми, които ще поставят под сериозно изпитание икономиката – под заплаха са 150 хил. работни места в Европа, както и цялата българската енергетика, защото топлоелектрическите централи, намиращи се в област Стара Загора, осигуряват около 40% от електроенергията на България.

Предлаганите мерки ще се окажат непостижими за инсталациите, работещи с въглища от басейна, който се експлоатира от "Мини Марица изток" и има проучен капацитет за добив на лигнитни въглища за още 60 години. Това стана причина за обединението на българските депутати в Европейския парламент. В друга обща декларация те призоваха за по-гъвкаво отношение на европейските институции по отношение на целите за емисиите в Европа, а гласуването на този въпрос предстои в края на април 2017 г.

Подкрепата и за резолюцията на Европейския парламент за Арктика обаче показва, че българските социалисти често забравят да четат "ситния текст" в документите на европейските институции. Пример даде и президентът Румен Радев. Защото подобни декларации, дори и незаконодателни, показват позиция, а разминаването в позициите обикновено кара тезите ни да олекват и да бъдат пренебрегвани.

И изобщо не е приемливо депутатът социалист от Европейския парламент Петър Курумбашев, застанал пред граждани в Стара Загора, да прави политическа пропаганда с думите: "ГЕРБ да обяснят как влияе въгледобивът в Арктика на „Мини Марица-изток“?". Социалистът, подкрепил декларацията (наречена „Интегрирана стратегия за отношенията на Европейския съюз с Арктика“), симулира учудване и неуместно прави опит да се шегува с думите: "Очевидно Бойко Борисов разбира от въгледобив. Очевидно разбира и от Арктика. Очевидно най-вече разбира от арктически въгледобив и аз съм силно притеснен, че когато Корнелия Нинова стане премиер, ще се наложи да закупува ледоходи, които да извозват въглища от Арктика насам“.

Ясно е, че Корнелия Нинова няма да си купи ледоход. Не е съвсем ясно дали Петър Курумбашев е разбрал за какво точно е гласувал в Европейския парламент. Ясно е обаче, че социалистите с всички сили се опитват да компрометират и дори да ликвидират въгледобива в рудниците на „Мини Марица-изток“, защото техните интереси са свързани с наливане на десетки милиарди левове в идеята за ядрена енергетика.

Затова е много по-вероятно представителите на соцпартията в Европейския парламент да са наясно какво гласуват, отколкото да симулират, че не са прочели текстовете. Още повече, че за последните дни подобни "социалистически шегички" вече са няколко и изобщо не са случайни.

А представители на ГЕРБ отговориха на въпроса за връзката между екологичния проблем в Арктика и местния проблем с работните места в българската енергетика - без да се шегуват и без да подценяват темата.

dobiv legnitni vaglishta

 

Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Най-малко 8 души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали в Турция през изминалата седмица. 7 от жертвите са при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва е в Мармарис. От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден. По южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, като горските пожари унищожават посеви, животни и домове

* * *
Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки. Създадените нови работни места през юли са най-много в Германия и Австрия

* * *
Хиляди хора излязоха в неделя в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и до задържане на около 600 демонстранти

* * *
Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни