Ето как опазването на Арктика влияе на джоба на работещите в Стара Загора

По време на пленарната сесия на Европейския парламент през миналата седмица депутатите приеха с голямо мнозинство (483 гласа "за" срещу 100 "против" и 37 "въздържали се") резолюция, призоваваща страните от Европейския съюз да забранят проучванията и добива на петрол в Арктика.

Целта на тази резолюция е опазването на екосистемата в региона, където ефектите за околната среда са едни от най-видимите – температурата на въздуха расте два пъти по-бързо, отколкото в останалата част на света.

Оказа се, че тази резолюция може да има сериозен ефект във всяка държава от общността, включително и за България, защото в нея присъства и настояването държавите от Европейския съюз да „забранят субсидиите за изкопаеми горива в собствените си страни - действие, което намалява цената на производството на енергия от изкопаеми горива“. Очакванията на Европейския парламент са, че с тази забрана ще бъде възпряна експлоатацията и използването на изкопаеми горива в Арктика.

В България цената на въглищата, добивани за производство на електрическа енергия, се регламентира от Министерството на енергетиката - т.е. административно, въпреки че се отчитат пазарни фактори.

И ако записаното в тази част на документа, коментиращо субсидиите от държавата, е спорно дали води до директни промени в цената на българските въглища, то в текста на декларацията на Европейския парламент е записано още и следното: „Като се има предвид, че климатичното замърсяване в Арктика се дължи предимно на оператори от Азия, Северна Америка и Европа, мерките за намаляване на емисиите в Европейския съюз играят важна роля за справяне с изменението на климата в Арктика“.

В момента темата за емисиите от изкопаемите горива, особено за въглищата, е доста чувствителна за минната индустрия в България. Според бранша в Брюксел се обсъждат прекалено амбициозни екологични норми, които ще поставят под сериозно изпитание икономиката – под заплаха са 150 хил. работни места в Европа, както и цялата българската енергетика, защото топлоелектрическите централи, намиращи се в област Стара Загора, осигуряват около 40% от електроенергията на България.

Предлаганите мерки ще се окажат непостижими за инсталациите, работещи с въглища от басейна, който се експлоатира от "Мини Марица изток" и има проучен капацитет за добив на лигнитни въглища за още 60 години. Това стана причина за обединението на българските депутати в Европейския парламент. В друга обща декларация те призоваха за по-гъвкаво отношение на европейските институции по отношение на целите за емисиите в Европа, а гласуването на този въпрос предстои в края на април 2017 г.

Подкрепата и за резолюцията на Европейския парламент за Арктика обаче показва, че българските социалисти често забравят да четат "ситния текст" в документите на европейските институции. Пример даде и президентът Румен Радев. Защото подобни декларации, дори и незаконодателни, показват позиция, а разминаването в позициите обикновено кара тезите ни да олекват и да бъдат пренебрегвани.

И изобщо не е приемливо депутатът социалист от Европейския парламент Петър Курумбашев, застанал пред граждани в Стара Загора, да прави политическа пропаганда с думите: "ГЕРБ да обяснят как влияе въгледобивът в Арктика на „Мини Марица-изток“?". Социалистът, подкрепил декларацията (наречена „Интегрирана стратегия за отношенията на Европейския съюз с Арктика“), симулира учудване и неуместно прави опит да се шегува с думите: "Очевидно Бойко Борисов разбира от въгледобив. Очевидно разбира и от Арктика. Очевидно най-вече разбира от арктически въгледобив и аз съм силно притеснен, че когато Корнелия Нинова стане премиер, ще се наложи да закупува ледоходи, които да извозват въглища от Арктика насам“.

Ясно е, че Корнелия Нинова няма да си купи ледоход. Не е съвсем ясно дали Петър Курумбашев е разбрал за какво точно е гласувал в Европейския парламент. Ясно е обаче, че социалистите с всички сили се опитват да компрометират и дори да ликвидират въгледобива в рудниците на „Мини Марица-изток“, защото техните интереси са свързани с наливане на десетки милиарди левове в идеята за ядрена енергетика.

Затова е много по-вероятно представителите на соцпартията в Европейския парламент да са наясно какво гласуват, отколкото да симулират, че не са прочели текстовете. Още повече, че за последните дни подобни "социалистически шегички" вече са няколко и изобщо не са случайни.

А представители на ГЕРБ отговориха на въпроса за връзката между екологичния проблем в Арктика и местния проблем с работните места в българската енергетика - без да се шегуват и без да подценяват темата.

dobiv legnitni vaglishta

 

Илко Груев | www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

На подобна тема

Най-четеното от последните дни