Фондация „Глобални библиотеки - България“ събира предложения за първите си годишни награди

Фондация „Глобални библиотеки - България“ събира номинации за първите си годишни награди. Наградите целят до помогнат за приобщаването на хората към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги.

Всички тези възможности и услуги са достъпни чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите ще бъдат връчени през 2017 г. за първи път и ще се присъждат всяка година на конкурсен принцип в няколко категории:

  • За медии, в две подкатегории: за национална и за регионална медия
  • За спомоществовател
  • За публична институция.

Наградата за медии във всяка от двете подкатегории ще се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Кампанията за изпращане на предложения за наградите започна на 7 март и ще продължи до 30 септември 2017 г. Номинациите се извършват съгласно статута на Наградите, като за всяко предложение се попълва формуляр по образец. Предложенията се подават в електронен вид на имейл адреса на Фондацията Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Ще бъдат приемани номинации за постижения през годишния период от началото на месец октомври 2016 г. до края на месец септември 2017 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през октомври 2017 г. Наградите ще бъдат връчени на специално събитие през месец ноември 2017 г.

Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов (приложена е снимка). Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. Днес Фондацията поддържа тази техника и осигурява условията за равен достъп до нея.

През есента на 2016 г. „Глобални библиотеки - България“, с подкрепата на общините, започна поставянето на указателни табели до библиотеките в страната като част от инфраструктурата от пътни знаци. Целта е да се осигури по-добрата видимост на библиотеките като места, където хората могат да ползват безплатно интернет и електронни услуги. В края на ноември 2016 г. Фондацията организира и първия национален форум с международно участие „Библиотеките днес“, където 700 специалисти, представители на институциите, университетските среди и бизнеса дискутираха възможностите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности през XXI век.

Фондация „Глобални библиотеки - България“ е неправителствена организация в обществена полза.  В управителните органи на Фондацията влизат представители на Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.

За контакти и допълнителна информация:
Спаска Тарандова: 02 931 99 17, 0892 219 360, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Ивайло Георгиев: 02 931 99 17, 0892 219 362, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Biblioteki Nagradi 2017

www.infoz.bg

Светът

Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

* * *
За да защити екосистемата и наследството на Венеция, италианското правителство забрани достъпа на круизните лайнери до лагуната. Мярката слага край на продължило с години политическо колебание, поставяйки исканията на жителите и културните органи над тези на пристанищните работници

* * *
Броят на жертвите на наводненията, засегнали тази седмица източната афганистанска провинция Нуристан, достигна 113 души, спасителните операции продължават

* * *
Няколко хиляди се събраха на протест в швейцарския град Люцерн срещу наложените заради коронавируса ограничения. Един полицай е бил нападнат и ранен по време на протеста

* * *
Руски боен самолет Су-35С, изпълняващ учебно-тренировъчен полет, се разби в акваторията на Охотско море, в Хабаровския край, поради отказ на двигателя, а пилотът е успял да катапултира и е останал жив

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни