Димитър Маргаритов: Не се поддавайте на агресивни оферти в сайтовете за туристически услуги

Потребителите да не се поддават на агресивни послания, че остават само една или две стаи в избрания от тях хотел, когато правят резервации през сайтове за туристически услуги., защото може да се окаже заблуждаващо.

Не е ясно дали тази стая е единствената останала свободна в целия хотел или е единствената, която този сайт може да предложи, възползвайки се от квота, която е получил през туроператор или от самия хотелиер. А същевременно в друг сайт да има пет стаи в същия хотел и то на по-изгодна цена. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по бТВ Радио, информираха от пресцентъра на комисията.

Повод за коментара дадоха публикуваните наскоро резултати от проучване на Европейската комисия на над 350 сайта за сравняване на цените и резервиране на туристически услуги. Проверката установи, че при 2/3 от тези сайтове се срещат нарушения, основно свързани с обявяването на цените и действителността на офертите.

atoll„Смущаващо е, когато не е пълна информацията за параметрите на пътуването, както и за неговата цена и се наложат допълнителни плащания, за които потребителят не е информиран предварително и не е подготвен” - каза Маргаритов. Той насочи вниманието на потребителите към няколко важни въпроса, които биха могли да си зададат при извършването на преглед на сайтове за сравняване на туристически пътувания преди да направят своя избор. Сред тях са дали действително ще платят толкова, колкото смятат? Дали са представени всички компоненти на цената на туристическия пакет? „Особено, когато избират онлайн, да правят съпоставка в спокойна среда. Могат в рамките на 10-тина минути да отворят поне два-три сайта, от които да получат информация за това при какви условия се предлага една и съща услуга и да решат информирано какво точно да изберат” - препоръча Маргаритов.

Председателят на КЗП потвърди, че във връзка с летния сезон са планирани активни проверки в туристическите обекти и с представители на други институции. Приоритетно преди началото на сезона ще бъдат проверени местата за настаняване и заведенията, в които в предходни периоди са констатирани нарушения. Целта е да се установи дали те все още се срещат и ако е така, да се вземат необходимите мерки.

Маргаритов изрази надежда, че предстоящият летен сезон ще бъде силен, както от гледна точка на брой туристи, така и на това да се запази тенденцията за намаляване на общия брой нарушения. Най-вече предоставяне на услуги в некатегоризирани обекти или драстично разминаване на обещаното и предоставеното на място. „Дано продължат и добрите практики, на които сме свидетели в последните години, а именно – когато един хотелиер допусне грешка, да е готов да предложи адекватна компенсация на туристите така, че те да се почувстват добре, въпреки че са претърпели някакво неблагополучие” - добави Маргаритов.

www.infoz.bg

Светът

Политиката на силата се завръща. На този фон европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят. Коментарът е на върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той каза това на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана

* * *
САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин. Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически и официални представители

* * *
Силна буря изкорени дървета и отнесе покриви на сгради в турския средиземноморски окръг Анталия, където скоростта на вятъра доближи 130 км/ч

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни