Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. е одобрена от Европейската комисия

Европейската комисия одобри Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет. Общият бюджет на програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства.

Програмата на България е сред първата половина от програмите на страните-членки, получила одобрение. Според министър Танева, благодарение на интензивната комуникация с ЕК, екипът на Министерство на земеделието и храните успя за пет месеца да изчисти 426-те забележки по първия изпратен вариант на ПРСР 2014 - 2020 година.

Европейска комисия - логоДесислава Танева обяви, че в този програмен период, съгласно одобрената вече Програма, в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1,111 млрд. евро, а 919 млн. евро са предвидени за инвестиции в околна среда и биопроизводство. „750 млн. евро от общия бюджет са насочени към подкрепа за развитие на публичната инфраструктура по подхода „Лидер“, каза още тя.

Министърът на земеделието и храните припомни, че на 14-ти април бе отворена Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, чийто прием продължава до 8 юни включително. „Интересът към нея е изключително голям. Заявената подкрепа е значително над бюджета, с който се отвори мярката, което означава, че ще има класиране на проектите и ще има бенефициенти, чиито заявления няма да има как да се одобрят", допълни министър Танева.

„В момента тече процедура за приемане на Наредба по Мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители”, която предвиждаме да отворим в края на месец юни . До края на годината се планира да бъде отворен втори прием по Мярка 4.1 и да бъде отворена Мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, обясни още министърът.

infoz autor  www.infoz.bg

Споделете!

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24