Фолклористът Крум Георгиев стана носител на отличието „Златен век”

Почетният гражданин на Стара Загора Крум Георгиев беше удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

krum georgievНа тържествена церемония днес министърът на културата Боил Банов връчи годишните награди на Министерството на културата. Бяха наградени творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Фолклористът Крум Георгиев стана носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век” - огърлие. Той благодари на Министерството на културата и на българския народ, който съхранява духа и традициите си.

Доайен на българските фолклористи Крум Георгиев има над 250 публикации, член е на различни местни, национални и международни журита и комисии по фолклор, носител е на наградата Стара Загора за разностранна дейност и високи художествено-творчески постижения, които са в принос на българската национална култура. Негови проекти са Общество за фолклор и ежегодният фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. През 2011 година Крум Георгиев е удостоен с наградата Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации). Доц. Георгиев е вторият българин с това отличие, присъдено през 2010 година на вече покойния маестро Асен Мутафчиев.

Най-високата награда на културното ведомство получиха още актьорът Филип Трифонов, диригентът Михаил Ангелов, археолозите проф. Васил Николов и проф. Николай Овчаров, писателят Пелин Пелинов и балерината Светлана Донева.

С различни степени на наградата „Златен век” - за изключителен принос в развитието на българската култура и по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, бяха удостоени близо 90 дейци на културата и изкуството, както и културни институти.

www.infoz.bg