Изпит по български език и литература след 7-и клас и матура за 12-и клас (изпитни файлове)

Националното външно оценяване по български език след 7-и клас се проведе днес в цялата страна. Кандидат-гимназистите трябваше да направят преразказ на текст от разказа "На изток от запада" на Мирослав Пенков. Избран беше вариант Три от подготвените изпитни материали. Също днес се проведоха и матурите по български език и литература за зрелостниците.

български език и литература - матура и изпит след 7 класДванайсетокластниците работиха по 41-ва задача, която беше изтеглеза за матурата по български език и литература: стихотворението „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов. Зрелостниците тряваше да пишат литературно интерпретативно съчинение или есе.

Общо около 120 хиляди ученици, завършващи 7-и и 12-и клас се явявиха изпитите. В класните стаи те бяха охранявани от около 10 000 квестори и от хиляди камери. Мерките за недопускане на изтичане на предварителна информация и за подсказване и преписване също бяха строги. От Министерството на образованието нямат притеснение, че е изтекла информация преди началото на изпитите и уточниха, че всички сигнали за нередности ще бъдат много внимателно проверени.

Резултатите от зрелостния изпит ще излязат до 9 юни, а от външното оценяване по български за седми клас до 3 юни. Всички задачи по български език и летиратура с верните отговори са качени на сайта на Министерството на образованието. В следобедните часове днес обаче той се зареждаше изключително трудно. Затова качваме файловете и при нас.

infoz autor  www.infoz.bg

Споделете!Кога приключва ремонтът на пешеходната зона в Стара Загора?

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и заместник-кметът Иванка Сотирова говорят за здравеопазването в Стара Загора

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и заместник-кметът Иванка Сотирова говорят за ремонтите в училища и детски градини - какво е направено и какво предстои?

С нова организация на уличното движение в Стара Загора се въвеждат еднопосочни улици

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора за дарителските кампании, обявени в Стара Загора

Поздрав за Великден от изпълнителния директор на Мини Марица изток