European Parliament Building Brussels

С четене до Брюксел се стига! Национална кампания „Читател на годината 2015”

По предложение на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май е обявена кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината 2015”.

Целта на инициативата е да провокира по-голям читателски интерес сред всички възрасти. Тя е провокирана от изследване, което показва, че 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. 32% от хората над 18-годишна възраст не са чели нито една книга през последната година.  27% от българите считат, че не е нужно да четат.

Наградата за най-активните читатели – по един от всяка регионална библиотека в България и от Столична библиотека, е посещение на Европейския парламент в Брюксел. Критерият е най-голям брой книги, заети през 2015 г.
Награждаването на призьорите ще бъде в в дните около Коледа на специална церемония в Столична библиотека.
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора обяви, че се включва в кампанията и призовава своите читатели да бъдат активни. В Стара Загора до средата на декември 2015 г. Ще бъде излъчен най-активният читател, а библиотеката планира да връчи и свои награди, като част от инициативата „Читател на годината 2015”.

infoz autor  www.infoz.bg

Споделете!

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни