Черно море | Водата на Черно море по българските плажове е чиста

Водата на Черно море по българските плажове е чиста

България има чисто море и всички усилия са насочени към това страната да се нареди на едно от първите места по чистота на морската вода. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова  по време на съвместната инспекция на пречиствателна станция „Аксаково“ в село Тополи, община Варна.

suvmestna proverka 1Тя направи посещението заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Това е първата от поредицата съвместни проверки между двете министерства. Двамата министри днес и утре ще извършват проверки на пречиствателни станции по Черноморието. Заедно с тях днес бяха областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на Община Варна Иван Портних.

От думите на министър Ангелкова стана ясно, че по време на инспекциите ще бъдат взимани проби от представители на Регионалните здравни инспекции, за да се следи за чистота на водата. „Ще имаме мобилни екипи съвместно с колегите от Министерството на околната среда и водите, за да следим всеки един сигнал“ - каза още Николина Ангелкова. Тя подчерта, че приоритет има комплекса Златния пясъци и през септември 2017 г. ще стартира реконструкцията на пречиствателната станция там.

За проверките на морските плажове, министър Николина Ангелкова каза, че най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и се издават съответните предписания. Стана ясно още, че проверките и премахването на незаконните обекти ще продължи. В регион Варна също е стартирала такава проверка. Продължават проверките и премахването на незаконните обекти  по Черноморието.

„Със заповед съм възложил комплексни проверки от Регионалните инспекции по околна среда и води във Варна и Бургас и Басейнова дирекция „Черноморски район“, обхващащи периода от 1 юни до 31 август 2017 г., заяви министър Димов. Експертите ще следят всички потенциални обекти на замърсители и ще предприемат административно-наказателни мерки.

Пречиствателната станция във Варна работи нормално, а целта на проверките е превантивна дейност в началото на летния сезон. „Ние искаме туристите да бъдат спокойни, че водата в морето е чиста. Затова Регионалните здравни инспекции ще започнат да взимат проби“, допълни министър Димов.

В Свети Константин и Елена се изгражда канална помпена станция и се извършва реконструкция на канализацията. Тя е включена към пречиствателната станция във Варна. „Този курорт вече няма проблем с отпадните води. Реално по Северното Черноморие няма населени места и курорти без пречиствателни станции“, подчерта министърът на околната среда и водите.

Предстои сключването на договор по ОПОС с община Варна за актуализиране на плана за чистотата на атмосферния въздух.

Министър Ангелкова заяви, че благодарение на премиера и на целия Министерски съвет, туризмът е определен за национален приоритет. Тя коментира, че очакваният ръст на чуждестранни туристи през този летен сезон е 7% спрямо лятото на 2016 г.

suvmestna proverka 2

www.infoz.bg

Светът

Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни

 

Ден на енергетика