Hyundai Racing Trophy

Състезателният автомобил Hyundai i20 CoupeR1 беше представен на церемония

„Индустриал Комерс“ и Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) официално представиха състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1 на тържествена церемония. Той е разработен специално за едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Първият екипаж, който ще участва в едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, е съставен от пилота Григор Григоров и навигатора Янаки Янакиев.

На събитието присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БФАС Радослав Козлеков, Анатоли Илиев – секретар на организационен комитет на инициативата София – Европейска столица на спорта 2018 г., Стефан Митов - национален директор продажби на „Индустриал Комерс“ – официален вносител на Hyundai за България, Георги Гвоздейков – проджект мениджър на Hyundai Racing Trophy. За да уважи събитието, от Италия пристигна и Иван Фереро, собственик на Atech-Racing Italy. Фирмата произведе вътрешното оборудване на колата - седалки, волан, колани, както и екипите на пилотите.

“За мен е чест, че присъствам на това важно за българския автомобилизъм събитие. Бих искал да изразя подкрепата на Министерство на младежта и спорта към този проект, на който аз гледам като академия за млади таланти“, заяви министър Красен Кралев. Той допълни още, че създаването на тази акадамия прави автомобилния спорт по-достъпен за младите пилоти. „Пожелавам успех на пилотите в предстоящите състезания на Hyundai Racing Trophy и успешен старт на организаторите!”, каза още Красен Кралев.

Председателят на БФАС Радослав Козлеков коментира, че шампионатът Hyundai Racing Trophy е от изключително значение за развитието на автомобилния спорт и помага на младите пилоти да усъвършенстват професионалните си умения. “Шампионатът е достъпен за всички, които желаят да изградят кариера в автомобилния спорт и пилотите ще работят усилено с треньора Николай Николов, подбран от БФАС. Очаква ни един страхотен сезон - много професионален, предизвикателен и градивен. Нека да си пожелаем успех!”, каза още Радослав Козлеков.

Стефан Митов - национален директор продажби на „Индустриал Комерс“, заедно с проджект мениджъра на Hyundai Racing Trophy - Георги Гвоздейков представиха пред гостите проекта и техническите характеристики на състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1.

„Основната цел на проекта е да развиваме автомобилния спорт, като професионално обучаваме младите пилоти и ги популяризираме, благодарение на атрактивния формат на шампионата Hyundai Racing Trophy и риалити програма за изпълнение на индивидуални мисии на състезателите“, коментира Стефан Митов.

Първият автомобил Hyundai i20 Coupe R1е изцяло създаден в сервизния център на Hyundai в Стара Загора. Това е базата, в която състезателните коли ще бъдат изцяло обслужвани и сервизирани от Hyundai специалисти и ще се съхраняват преди и след всяко състезание на Hyundai Racing Trophy.

Hyundai i20 Coupe R1 е професионално модифициран на базата на напълно новия модел Hyundai i20 Coupe и е подготвенапо специални методи за състезателен автомобил. Колата е с бензинов 4-цилиндров 1.4 DOHC 16V двигател със 100 к.с. По правила на БФАС, автомобилът разполага със стандартна 6-степенна синхронизирана механична трансмисия с кратък превод.  

„Подсиленото купеи по-широката следа осигуряват повече стабилност на пътя. Колата е със сменени спирачен тръбопровод, горивен тръбопровод, както и ауспухова система. Окачването на автомобила е предназначено специално за състезателен режим.“, сподели Георги Гвоздейков, проджект мениджър на Hyundai Racing Trophy.

Водещата английска компания Custom Cageпристигна в България през месец март, за да вземе размери на колата за специално разработен рол кейдж за Hyuindai i20 Coupe R1, според най-високи световни стандарти. Основателят Роджър Невит персонално контролира процедурите по измерване на купето на автомобила в Стара Загора. Рол кейдж e специално инженерно разработена метална конструкция, която инсталирана в автомобил, се грижи за обезопасяването на шофьора при преобръщане на превозното средство. Конструкциите бяха изработени с уникалната технология “лазерен скенер“ в рамките на две седмици, като процедурата се извърши от опитния екип от професионалисти и инженери на Custom Cage в Обединеното Кралство.

„За професионално протичане на шампионата Hyundai Racing Trophy ще полагат грижи няколко екипа от експерти. Основополагаща е мисията на шампионата, но изпълнението зависи от ентусиазма и отговорността на хората, които ежедневно ще мислят и действат за успешното реализиране на състезанията, за да изгреят звездите на небосклона на автомобилния спорт в България. Hyundai вярва в младите пилоти и с увереност им поверява отговорността да представят по възможно най-добрия начин възможностите на състезателните автомобили Hyundai i20 Coupe R1 и да се откроят талантите на състезателната сцена“, споделиха още организаторите.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Hyundai Racing Trophy)

Споделете!