Справка за свидетелство за съдимост ще се прави по електронен път

Справка на свидетелство за съдимост ще се прави по електронен път

Всеки от нас трябва да окаже огромен натиск върху администрацията, която на някои места се справя прекрасно, но на други не върви в крак с времето, в което живеем. 26 млн. часа се губят за вадене да удостоверения в държавата, това е загуба за бизнеса и не пести времето на гражданите.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред представителите на местната власт и институциите по време на свиканата от него работна среща за намаляване на административната тежест. Премиерът отбеляза необходимостта набелязаните мерки да се осъществят в конкретни срокове. Специално акцентира върху процедурата за издаване на свидетелство за съдимост. По думите му, тя може и да отпадне, тъй като съществува възможност тази информация да се провери при наличието на отворен регистър.
 
„Десетки режими в рамките на следващите няколко месеца могат да отпаднат“ - заяви вицепремиерът Томислав Дончев и добави, че те могат да бъдат заменени с вътрешноведомствени справки по електронен път. Според него, след няколко седмици е възможно да отпадне свидетелството за съдимост и да има справки по служебен път. Дончев обърна внимание и на необходимостта да се уреди въпросът с искането на хартиена справка за липсата на задължения във връзка със Закона за обществените поръчки. „Има десетки други случаи с режими, които са излишни. От друга страна, за идентични услуги изискваните документи са различни в общините“ - каза още вицепремиерът. Той акцентира и на необходимостта гражданите да бъдат облекчени и да не се налага да ходят до КАТ при покупко-продажба на употребяван автомобил, а обменът на данни да става директно между съответните ведомства. „Нужни са воля и натиск“ - каза в заключение вицепремиерът по отношение на намаляването на административните тежести, информираха от пресслужбата на Министерски съвет.

www.infoz.bg

На подобна тема