България придобива важна роля в разпределението на природен газ в Европа

С реализацията на газовите проекти, по които България работи интензивно, страната ни ще се превърне в незаобиколим фактор на газовата карта на Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусията на международната конференция "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".

Пред участниците Петкова уточни, че приоритет на  правителството е постигане на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Международната конференция е организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България", Вилфред Мартенс Център за европейски изследвания и фондация "Ханс Зайдел".

природен газ - доставка и разпределениеГодишното потребление на природен газ в България е около 2,8 млрд. куб. м, като от тях 2,5 млрд. куб. м се доставят от Русия. Благодарение на добре развитата ни газопреносна мрежа, годишно през страната ни се транзитират около 15 млрд. куб. м природен газ. На територията на България са разположени 80% от компресорните станции в региона, както и подземното газово хранилище в Чирен. Това са важни елементи, които в съчетание с рехабилитацията и модернизацията на газопреносната и националната система, ще позволят постигане на диверсификация на източните на природен газ, подчерта Петкова. В тази връзка усилено работим за ускоряване изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните страни.

Като приоритетен енергийният министър определи интерконектора Гърция – България. „Въпреки забавянето през годините, през последните пет месеца дадохме тласък на реализацията на проекта. През месец юни тази година предстои подписване на окончателното инвестиционно решение в София“, каза още тя. По думите ѝ както връзката с Гърция, така и тази с Турция са неразделна част от Южния газов коридор и след тяхното изграждане страната ни ще получава природен газ и от Каспийския регион.

„В най-напреднала фаза е интерконекторът с Румъния. В момента се избира изпълнител на трасето под река Дунав и очакваме до края на годината проектът да бъде завършен“, заяви министър Петкова. По думите й, въпреки, че в първоначалния проект не е било предвидено изграждане на компресорна станция на румънска територия, сега това е включено в инвестиционните планове на румънската страна. По отношение на газовата връзка със Сърбия, министър Петкова бе категорична, че са предприети мерки за ускоряване и на нейната реализация. Тя припомни, че на 13 май Министерството на енергетиката е стартирало обществена поръчка за избор на консултант по проекта.

Като друг важен фактор за постигане на енергийната независимост на България, министър Петкова определи местния добив на енергийни ресурси. Тя припомни, че едно от първите решения на правителството бе даването на разрешение за търсене и проучване на блоковете „Силистар“ и „Терес“ в дълбоко Черно море. „До 21 септември 2015 г. очакваме да постъпят оферти. Към момента има заявен сериозен интерес от лидерите в бранша“, добави Петкова.

„Реализацията на всички тези проекти е неразделна част от концепцията на правителството за изграждане на газов хъб на територията на страната“, категорична бе тя. „Концепцията за реализиране на газов хъб на територията на Република България, разработена от „Булгартрансгаз“ ЕАД, е включена в 10-годишния план за развитие на мрежите на ENTSOG (Европейска мрежа на операторите за пренос на природен газ)“, обяви Петкова. Предвижда се реализацията на проектите за изграждане на нов газопровод Варна - Оряхово; модернизация на съществуващата мрежа за транзитен пренос и модернизация на Северния пръстен на националната газопреносна мрежа.

infoz autor  www.infoz.bg (по информация на Министерство на енергетиката)

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни