Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Черно-белите учебници няма да се разпространяват

Черно-белите учебници за осми клас на столично издателство, които провокираха остро възмущение и критики в публичното пространство, че те са за по-бедните, а цветните - за богатите, няма да бъдат разпространявани.

Това съобщи пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"По казуса с черно-белите учебници - деленето на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата. Препоръчах му да спре тази кампания. Получих уверение, че няма да се разпространяват черно-белите учебници" - обяви Красимир Вълчев.

Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет. Смисълът на този текст обаче не е да се допуска образователна дискриминация, заяви министър Вълчев.

"Въпреки това ние ще променим наредбата, за да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност. В образованието въплъщаваме нашето разбиране за обществена справедливост" - каза още министърът.

Равният достъп до образование дава възможност на всяко дете да достигне максимума на житейските си възможности. Затова държавата осигурява 3,2 млрд. лева за образованието, добави Красимир Вълчев. Той съобщи, че през следващата година учители, които преподават в малки неатрактивни населени места, ще получават по-високи заплати.

Министър Красимир Вълчев за проблема с учебниците с различна цветност

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема