Заразените от корояд гори ще бъдат лекувани чрез сеч

Санитарна сеч на засегнатите борове и на така наречените дървета уловители ще решава проблема с корояда по иглолистните гори в България, който заплашва да унищожи до една четвърт от българската гора, по оценка на специалисти, обясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 

През последните години проблемът стана особено остър. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора у нас нараства като процент в цялата страна. Засегнати са над 100 хиляди декара гора - предимно бял бор, по данни на Агенцията по горите. Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали, посочи Порожанов. В Смолянско засегнатата иглолистна гора е над 10 хиляди декара. Целта е да спрем развитието на този процес, каза Порожанов. 

Държавата спира да изкупува частни гори. Почти изцяло се минава на електронни търгове за добив на дърва. Временни контролни пунктове на изхода от гората ще спират незаконната сеч. Действията са част от нова стратегия на Министерството на земеделието, храните и горите по отношение на горите. Те бяха огласени от министъра на земеделието Румен Порожанов при представяне на приоритетите му на управление и свършеното през първите 100 дни.

Румен Порожанов оценява електронните търгове като добра практика и смята дори да увеличи техния дял до над 90% от разпределянето на добива на дърва. Остава се малък резерв, за да може да се реагира в случай на пробив в системата или при екстремни ситуации като пожар например.

* * *

От началото на септември значително е облекчена процедурата за издаване на разрешителни за санитарни и принудителни сечи в гори, засегнати от нападения на боров корояд. Това бе посочено на пресконференция днес в Областната администрация в Смолян, на която бяха оповестени данни за предприетите мерки за борба с вредителя, причинил съхнене на иглолистни гори в Родопите.

Около 1,5 млн. куб. метра иглолистна дървесина е добита през последните две години от сечи в засегнати от корояд гори на територията на Южноцентралното държавно предприятие, посочи заместник-директорът му Ивайло Исаев. Общо 182 хил. декара от горския фонд на територията на Южноцентралното държавно предприятие са поразени от корояд.

С влезлите в сила от 1 септември промени в наредбата за сечите административната процедура за издаване на разрешения в засегнатите гори се облекчава и съкращава като срок, посочи заместник-областният управител Владимир Гърбелов. По новите изисквания позволителни за сечите ще могат се издават след предписания от горските дирекции. По този начин ще се избягва досегашната съгласувателна процедура при изготвянето на план-извлечение за санитарни и принудителни сечи.

От Южноцентралното държавно предприятие също са въвели значителни облекчения към фирмите, които извършват добива в съхнещите иглолистни насаждения. Договорите за сечи в тези гори се сключват чрез директно възлагане. Като "реверанси" към фирмите от Южноцентралното държавно предприятие определят намалението на продажната цена. С цел стимулиране на дърводобивните фирми да ускорят санитарните сечи през последните години са увеличени с 5-6 лева разценките за добив.

Докато през 2015 г. средната разценка в района е била 25 - 26 лева за кубически метър дървесина, то сега достига 30 - 31 лева. Остава в сила и символичната цена от 1 лева за кубически метър, която местното население плаща за добиване на дърва за огрев. Основният проблем при борбата с вредителите в горите в Родопите остава недостигът на техника и работна ръка. Компании от Швеция и Австрия са предложили да се включат в сечите в засегнатите зони, но се отказали след оглед на района и трудно достъпните терени.

Интервю с инж. Тихомир Томанов - изпълнителен директор на Асоциация Общински гори

www.infoz.bg