Лот 2 на автомагистрала "Марица" ще бъде открит на 28 май

Бойко Борисов открива лот 2 на автомагистрала "Марица" край Димитровград

Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала "Марица“ ще бъде открит на 28 май 2015 г. в 16:00 часа на пътен възел Димитроград. Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт“ 2007 - 2013 г.

На официалната церемония ще присъстват: премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, членовете на УС – инж. Илиана Захариева и инж. Дончо Атанасов, и др.

Корина КрецуПредварително обявеното участие на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да се състои. Причината е авария на летището в Брюксел, която не позволи пристигането на г-жа Крецу. Нейното посещение в България се отлага за месец юни.

Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На 34-километровия участък има още два пътни възела – "Симеоновград“ – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли, и "Тополовград“ – с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над р. Харманлийска, надлези, подлези и т. н.

Изпълнител на лот 2 е Сдружените "Марица Хайуей". Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "Рутекс – ЕТЕ“. Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на "Пътпроект" ЕООД.

Автомагистрала "Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала "Север-Юг". Тя ще свързва АМ "Тракия" при пътен възел "Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ "Марица" е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП "Капитан Андреево".

Проектът "Изграждане на АМ "Марица“ лот 1 и лот 2" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се строят общо 65,62 км. До края на октомври т. г. ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на тази участък е 31,4 км.

Дни преди посещението на комисар Корина Крецу беше установен проблем със стоежа. Пpи пpoвepĸaтa нa извъpшeнaтa paбoтa нa лoт 2 нa AM „Mapицa“ eĸипът нa Aгeнция „Πътнa инфpacтpyĸтypa“, зaeднo c лaбopaтopиятa нa aгeнциятa, ĸoитo ca нaпpaвили пpoби нa oбeĸтa, cъглacнo изиcĸвaниятa и нapeдбитe зa ĸaчecтвo, ca ycтaнoвили, чe в тpи мaлĸи yчacтъĸa нa тoзи лoт имa oтĸлoнeния oт нopмaтa зa paвнocт." Taзи инфopмaция бeшe paзпpocтpaнeнa чpeз coциaлнитe пpoфили нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв в интepнeт.

 

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Агенция "Пътна инфраструктура")

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

На подобна тема

Най-четеното от последните дни