Росен Плевнелиев за ситуацията в Гърмен: Нарушителите на законите трябва да понесат отговорността си

Институциите трябва да гарантират, че правилата важат за всички и обективно да заемат страната на законите и Конституцията. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за напрежението в Гърмен. Проблемът е комплексен, а напрежението там е резултат от множество нерешени с години проблеми.

plevnelievТе се коренят в незаконното строителство, в неизпълнените обещания към различните общности, в използването на езика на омразата по безотговорен начин.

Държавният глава беше категоричен, че всеки, който е нарушил правилата, трябва да понесе отговорността си. „Нека да се променим, а промяната започва от това да дадем пълна свобода на институциите и прокуратурата да се намеси срещу тези политици, които използват езика на омразата, и МВР и дори Държавната агенция за строителен контрол. Всеки на мястото си в подкрепа на законността. Когато гражданите видят, че правилата важат за всички, тогава и всички ще спазват правилата", подчерта президентът.

„Голяма част от криминалните действия на български граждани се базират на лошата икономическа перспектива, така че проблемът в Гърмен е социален. Проблемът е и политически, защото много политици в България използват по абсолютно безотговорен начин езика на омразата", посочи Росен Плевнелиев и призова компетентните институции да вземат отношение.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев посочи, че партиите в управлението трябва да подхождат коректно към коалиционните ангажименти. „Нека работим за по-добра коалиционна култура, включително и в парламента“, посочи държавният глава.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента на Република България)

На подобна тема