България се надява на дерогация за топлоелектрическите централи

Четирите топлоелектрически централи в комплекса "Марица изток" са ангажирали международната компания Amec Foster Wheeler да изготви анализ на инвестициите, които нужни, за да отговорят частично на новите завишени европейски изисквания.

Колко ще струва това на българските дружества с големи горивни инсталации, ще стане ясно в края на годината. Това съобщи пред журналисти в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя заяви, че защитата на българската енергетика е национална кауза около, която са обединени всички. Както е известно, беше приет референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, който застрашава българските централи, преработващи въглища, да спрат работа след 2021 г. Дотогава те трябва да отговорят на завишените европейски екологични норми по отношение на отделяните вредни емисии. В този срок трябва да се постигнат 99% очистване на серния диоксид. Другата голяма трудност е нормата при живака.

Министър Петкова коментира искането, което оправиха пред екоминистерството дружествата с големи горивни инсталации за удължаване на срока за кандидатстване за дерогация с шест месеца. "Надявам се това да стане, защото ще позволи по най-добрия начин да подготвим необходимите анализи. От тях ще получим яснота какви разходи трябва да бъдат извършени евентуално за да се покрият изискванията и какви биха били ползите за околната среда. Ако инвестициите превишават ползите за околната среда, то тогава са налице всички обстоятелства да искаме необходимата ни дерогация" - коментира енергийният министър.

Теменужка Петкова заяви, че ако Полша обжалва новия европейски регламент до 10 ноември, българското екоминистерство обмисля правните възможности за присъединяване към жалбата.

Тя добави, че през 2015 г. правителството е успяло до промени негативните резултати и сега държавната енергетика е в стабилно финансово състояние. 1,248 млрд. лева са парите по сметките на дружествата в Българския енергиен холдинг към днешна дата. През ноември 2014 г. са били 390 млн. лева.

tec 2

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема