АБВ: Има незаконно препродаване на лекарства от България към трети страни

АБВ: Има незаконно препродаване на лекарства от България към трети страни

България реекспортира лекарства за 450 милиона лева на година. Смята се, че половината от този износ е извършван чрез незаконни или неморални схеми. Партия АБВ ще предложи мерки за ограничаване на тази порочна и вредна за пациентите практика.

Тя често ощетява сериозно и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това заяви по време на пресконференция членът на НС на АБВ и зам.-председател на здравната комисия към 43-то Народно събрание доц. д-р Георги Кючуков, информираха от пресцентъра на АБВ. По думите му реекспортът на лекарства, които не са произведени от български фирми, често касае животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти, което влияе пряко на здравето на множество пациенти у нас. Той посочи още, че обект на такъв тип износ най-често са скъпи препарати, продукт на биотехнологичната наука, като медикаменти за лечение на онкологични заболявания и др. „Имам няколко схеми за реекспорт. Първата схема е "законна" - внасят се по-големи количества медикаменти от фирмите дистрибутори и се изнасят част от тях. Когато това касае 15 - 20 % от внесените лекарства, това не влияе пряко върху здравната ни система. Но съществуват данни от експертизи, според които до 70% от внесените лекарства се реекспортират към страни, където цените им са по-високи“ - посочи Кючуков.

Според него има още три способа за изнасяне на лекарства, които се използват масово и за разлика от първия посочен пример са напълно незаконни. „Един такъв механизъм е прекупуването от страна на дистрибуторите от търговците на дребно – аптеките. Нещо, което е категорично забранено от Закона за лекарствените продукти, но съществува като практика. Според проучване на в-к „Стандарт“, по тази схема за първите пет месеца на годината са изкупени медикаменти на обща стойност 4,4 млн. лв. Още по-неетичен и ощетяващ, както за пациентите, така и за НЗОК, е механизмът, при който чрез фиктивни пациенти и фиктивни рецепти от аптеките се изземват медикаменти, които се реимбурсират от здравната каса. Последният механизъм, с който ще ви запозная е този, който разчита на отклоняване на медикаменти от болниците. Той не е масов, но все пак съществува. И въпреки, че този факт се знае отдавна, едва тази година имаме случай на ефективна присъда на управител на болнична аптека, през която са отклонени медикаменти, които впоследствие са реекспортирани към други държави“ – посочи още доц. Кючуков.

"Причината за масовото препродаване на лекарства е една и тя е категорично ясна на всички. За да се внесе у нас медикамент, то той трябва да бъде предоставен от производителя на цена, която е сравнима с трите най-ниски цени за европейската общност. Това прави цените на медикаментите у нас и в още няколко страни, най-ниски за ЕС. Разликата в цените в сравнение със страните, в които няма такова ограничение, достига до 4 - 5 пъти, за това и те се препродават от България към такива държави“ - посочи той.

По време на пресконференцията д-р Георги Кючуков представи и предложенията на АБВ за справяне с нерегламентирания реекспорт на лекарства. „Трябва да се създаде една информационна система, която да проследява движението на всеки един медикамент по неговия номер. Това ще попречи медикамент, изписан в България, да бъде таксуван на касов апарат в друга държава на ЕС. Трябват и законодателни промени, които да позволят на Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира този реекспорт. В момента тази агенция е само регистриращ орган. В договора за устройство на ЕС има точка, която позволява такива законови промени да се случат. Друго наше предложение е, за реекспорт на медикаменти да се иска съгласието на фирмата производител или фирмата, която държи лиценза. Този механизъм в Словакия проработи, надявам се, че ще проработи и при нас.“

В заключение от АБВ посочиха, че започват серия от консултативни срещи с представители на пациентски организации, на дистрибуторите на лекарства,на големите производители, както и с ръководствата на здравното министерство, Изпълнителната агенция по лекарствата и НЗОК. От партията бяха категорични, че ще предоставят на прокуратурата всички данни, които съберат за подобни порочни практики, касаещи препродаването на лекарства.

www.infoz.bg