Ивайло Московски: Спазвайте правилата при преминаване на жп прелези!

"На 3 юни отбелязваме Международния ден за безопасно преминаване на жп прелезите. Използвам повода да призова всички български граждани – участници в движението да спазват стриктно правилата и да преминават през прелезите, само когато това е позволено". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

"Важно е всеки един от нас, и водачите на превозните средства, и пътниците, да имаме отговорно поведение на пътя, за да не застрашаваме собствения си живот и този на околните. Най-малкото нарушение на Закона за движение по пътищата, при преминаване през жп прелез може да има най-тежките последици. Затова, апелирам, когато има спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак, изчакайте! Кратките минути търпение спасяват живот!", каза още министърът.

prelezПравилата са лесни, всеки водач трябва да ги познава и те не бива да бъдат нарушавани. Лекомислието не е добър съветник, а рисковете, които се поемат само защото, превозното средство е бързо или голямо довеждат до фатален край.

Инцидентите могат да бъдат избегнати с минимално усилие от страна на водачите на пътните превозни средства. Трябва да се спазват правилата за движение при преминаване през жп прелезите и пространството около тях.

"Обръщам се и към всички граждани, които нерегламентирано пресичат железопътните линии. Преминавайте единствено през изградените съоръжения за пешеходци – прелези, надлези, подлези и пасарелки. Разчитам на Вашето самосъзнание! Нека се отнасяме отговорно, за да защитим собствения си живот и винаги на прелез да спазваме основните правила: спри, ослушай се, огледай и ако не идва влак - премини!", призова още Ивайло Московски.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията)

На подобна тема