Бизнесът подава данъчни декларации само по електронен път

От 2 до 4 януари в офиса на Националната агенция за приходите в Стара Загора са подадени общо 14 годишни данъчни декларации по електронен път. Най-лесно и бързо формулярите за облагане на доходите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис.

За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП.

Всички физически лица, които подадат декларациите си с ПИК или с електронен подпис до 31 януари, ще имат право да се възползват от 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г.

bookkeepingОт Териториална дирекция на НАП - Пловдив напомнят, че годишните декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), подавани от юридическите лица, през 2018 г. ще се приемат само по електронен път. С това изменение отпада и възможността от ползване на отстъпка. Срокът за подаването им остава без промяна 2 април, тъй като 31 март е събота.

Справките декларации по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), от януари 2018 г. също се подават единствено по електронен път. Първият срок за подаване на декларациите е 14 януари 2018 г.

Считано от 1 януари 2018 г., годишните данъчни декларации и годишен отчет за дейността не подават данъчно задължените лица, които през за финансовата 2017 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор, или на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg

На подобна тема