Жълт код за снеговалежи е обявен за осем области на 13 януари

Жълт код за снеговалежи е обявен за осем области на 13 януари

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви жълт код за снеговалежи за осем области на 13 януари. Предупреждението от първа степен е за: Кърджали, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Ловеч, Враца и Монтана.

С нахлуването на студен въздух, през нощта на 12 срещу 13 януари дъждът в повечето райони ще преминe в сняг, най-късно утре след обяд в Югоизточна България. Значителни по количество ще са снеговалежите в планините, а почти без валежи ще е в югозападните райони на страната. Ще бъде ветровито, с умерен и силен североизточен вятър. По планинските проходи има условия за преспи и навявания. Температурите ще са почти без дневен ход - между 0° и 5°.
Атмосферното налягане е по-високо от средното за януари и още ще се повишава.

В планините ще е облачно, с валежи от сняг, на места значителни по количество. Ще духа силен вятър от изток-североизток, който в комбинация със снеговалежите ще води до преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 7°.
По Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 5° - 6°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 4 бала.

www.infoz.bg

Теми:

Най-четеното от последните дни