Общинските болници излизат на ефективен протест

Общински болници излизат на протест

Членовете на Сдружението на общинските болници в България ще прекратят работа, а персоналът им ще излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община на 15 януари от 12 до 13 часа.

Те протестират срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. По време на протеста лекарите ще продължат да обслужват спешните и животозастрашаващи случаи.

Решението за провеждане на националния протест беше потвърдено от Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България на заседание, проведено на 9 януари 2018 г. Гости на заседанието бяха председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев и експертът към БЛС д-р Динчо Генев, които изразиха подкрепата на БЛС за протестните действия и стоящите зад тях искания.

"Не искаме оставки, а конструктивен диалог за решаване на тежката ситуация" - каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който е директор на Общинската болница в Чирпан.

В края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинските болници трябва да се запазят. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ), към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лв.

Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.

www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни

На подобна тема