Оранжев и жълт код за снеговалежи и силен вятър е обявен за 22 януари

Оранжев и жълт код за снеговалежи и силен вятър е обявен за 22 януари

В столицата и в осем области: Стара Загора, Перник, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Смолян и София е обявен жълт код за снеговалежи и силен вятър на 22 януари. За останалите региони на страната е в сила оранжев код.

В област Стара Загора ще има валежи от сняг със сумарни количества между 15 и 25 литра на квадратен метър, в планинската част на областта и повече. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14 - 19 метра в секунда и пориви около 24 метра в секунда. Ще има снежни виелици и условия за образуване на преспи и навявания.

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни. През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападната половина ще превалява сняг, а в югоизточната – дъжд. Очакват се значителни валежи, образуване на снежна покривка, а по планинските проходи ще има и навявания. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°. На 22 януари в по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология. Значителни ще бъдат валежите в Северна и Източна България. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури – между минус 2° и 3°, по Черноморието до 6 - 8°. През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари – от запад ще започне да се повишава.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. По-късно през деня в масивите от Югозападна България валежите ще спрат. Ще духа силен и бурен северозападен вятър и ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват преспи. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра - около минус 8°.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на много места значителни. Около обяд почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със силен и бурен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 5 - 8°. Температурата на морската вода е 7 - 8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, с тенденция на усилване.

Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които не им се налага спешно да пътуват през нощта, да отложат тръгването за утре сутрин. Необходимо е автомобилите им да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за пътуване при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

booked.net

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

Най-четеното от последните дни