Земеделското министерство очаква добра зърнена реколта

„Очакваме добра зърнена реколта за страната, като добивът на пшеница ще бъде между 4,3 и 4,5 млн. тона“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която участва в тържественото откриване на жътвата на ръж в рамките на проект „Хляб на мира“ в землището на Кубрат, информираха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Тя допълни, че се очаква средният добив на пшеница да бъде около 415 кг/дка, като данните на областните дирекции по земеделие, които обследват посевите по представителни извадки, показват, че културите се развиват много добре. Министър Танева коментира и засетите площи с есенни култури, които са близо 14 млн. дка, от които 10,5 млн. дка са заети с пшеница.

desislava tanevaМинистърът на земеделието и храните посочи, че по Кампания 2015 за директните плащания към 4 юни са подадени 113 500 заявления за подпомагане за 3,55 млн. ха. Десислава Танева уточни, че тази кампания е била изключително трудна, не само защото за пръв път е била прилагана новата Обща селскостопанска политика, но и заради новото изискване за наличие на правните основания за ползване на земеделската земя, което да направи разпределението на субсидиите по-справедливо.

„Трябва да се върви към подобряване на административното обслужване на земеделските производители, за да няма трудностите, които бяха срещани в тази кампания“, заяви още Танева и благодари на земеделските производители и на служителите в областните и общинските администрации, които положиха усилия за успешното провеждане на кампанията.

„Към вчерашна дата са подадени над 2400 проекта по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделското стопанство“, като общата поискана субсидия по тях е над 700 млн. лв.“, обяви министърът на земеделието. След края на приема по мярката ще бъде направен анализ за типа кандидати и инвестиции, който ще бъде представен на браншовите организации и заедно с тях ще решим дали има нужда от промяна на критериите по мярката.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема