Жълт код за сняг и поледици е обявен за 2 март

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 2 март

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви за  2 март е в сила жълт код за сняг и поледици в цялата страна, с изключение на областите: Благоевград, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

Според прогнозата, в област Стара Загора ще има слаби валежи, отначало от сняг, но през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще се образуват поледици.

През нощта срещу 2 март облачността ще се увеличи над цялата страна и на места, главно в Западна и Северна България ще превалява слаб сняг. Минимални температури минус 9° и минус 4°, в югозападните райони и по морския бряг малко по високи. Утре ще бъде облачно, а повишението на температурите ще продължи и преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максимални температури между 3° и 8°, в Северна България и Горнотракийската низина по-ниски – между минус 3° и 2°, в София около 5°.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1500 метра от дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 3 - 4°, на 2000 метра – около 0°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10°. Температурата на морската вода е 3 - 4°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: