Facebook

Как да проверите какво знае Facebook за вас?

Facebook има прекалено много информация за всеки човек, който е активен потребител на социалната мрежа. Събира се и се пази информация за всяка публикация, споделяне, качена снимка, видео, изпратено съобщение, всичко, върху което сте кликнали...

Чрез поведението му в мрежата на потребителя се създава профил за неговите интереси и навици и към картината се добавят и лични данни. Днес отново беше казано и в български медии, че Facebook събира също и информация, която включва и контактите на потребители, които ползват мрежата чрез мобилни устройства, а и не само. Официално Facebook твърди, че използва контактите в телефона ви, за да препоръча хора, които да добавите като приятели.

archive facebookВсичко това се прави в името на рекламата и задържането на хората във Facebook.

Алгоритмите, чрез които Facebook събира огромно количество данни, не са известни. Но можете да разгледате информацията, която лично сте предоставили на социалната мрежа – съобщения, публикации, снимки, видео и други.

Facebook има инструмент, който ви помага да изтеглите всичките си данни наведнъж. Това е полезно, ако искате да се откажете от услугата или за да съхраните тези данни на друго място. В уебсайта на Facebook, кликнете върху стрелката, насочена надолу, в горния десен ъгъл на екрана и след това изберете опцията Настройки. Отворете връзката Изтегляне на копие от данните ви във Facebook (в долната част на страницата Общи настройки на профила). Свалянето на архива изисква въвеждане на имейл и парола. Това е начин да получите в електронната си поща линк към архивен файл. Процесът може да отнеме часове и зависи от обема на информацията, която сте споделили в социалната мрежа.

facebook indexВашият Facebook архив се изтегля като .ZIP файл и след разпакетиране, данните са подредени в различни папки (директории). Съществува и файл index.htm, който се отваря в браузър и реално показва офлайн версия на профила във Facebook с възможност за преглед на архива без връзка с интернет, на локален компютър.

Има 13 отделни секции, започващи с раздела Профил, който съдържа цялата информация, която сте въвели там, или която се е съставила от ваши действия.

facebook profilДневник е мястото, където се проследява по-голямата част от вашата дейност. Ще откриете и информация, която дори не знаете, че съществува – например EXIF данните на качените снимки, които показват кога и къде са направени, с какъв фотоапарат и какви са били конкретните настройки при заснемането на кадъра.

Секцията Приятели съдържат списък с: всички приятели, които имате и датата, на която сте станали приятели с тях; всички неуспешни заявки за приятелство; всички заявки за приятелство,  които сте получили, но не сте им отговорили или сте ги отхвърлили; хората, които следвате и които ви следват – наистина дълъг списък, ако сте активен потребител.

Архивът съдържа и всички съобщения, които някога сте изпратили или получили във Facebook, сортирани по контакти. Присъстват и съобщенията, които сте си разменили с хора, които са изтрили профилите си.

Секцията Сигурност събира дълъг списък с информация. Той включва и данни за всяко влизане и излизане от профила, списък на всички устройства, от които сте се регистрирали, списък на всички IP адреси, от които сте влезли и т.н.

В секцията за реклами ще видите всички рекламни теми, които Facebook е решил, че са интересни за вас. Към това се добавят и реклами, на които сте кликнали и рекламодатели, които са получили вашата информация за връзка чрез Facebook.

Продължете сами с разглеждането на останалите данни, ако темата за това, какво сте дали на Facebook ви интересува.

Заглавието на статията е леко подвеждащо. Трябва да знаете, че Facebook има много повече информация за вас, от това, което виждате в архива. Тя е създадена на базата на сравнителни анализи и чрез обобщаване на данни от милионите профили на другите потребители. А това, което виждате в архива е достъпно и чрез обичайния профил в акаунта на Facebook, но там е по-трудно да се намери и да се сортира по толкова прегледен начин.

И с риск да се отклоня от темата, задайте си въпроса: Ако Facebook събира, складира и анализира толкова много данни за толкова много хора, какво знае Google!

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg