Пътуване до най-стария манастир в Европа

Патриархът на Александрия Свети Атанасий посещава през 344 г. българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, свързан със защитата на християнската вяра. По време на пътуването спира на хълм над днешното чирпанско село Златна ливада.

Заради енергията, която усеща, основава манастир, носещ неговото име. Св. Атанасий Александрийски е имал голям принос в богословието и е почитан от раннохристиянската църква кат „Велик”. Той е считан за „Баща на православието” и за приносител на монашеството от Египет в Европа.

„Св. Атанасий е минавал с конете си край сегашното село Златна ливада, където е намерил заспал овчар. Събудил го и му казал: „Събери дружина, преместете тази огромна скала, ще рукне лековитата вода и постройте манастир” – разказва едно от преданията Тодорка Радева, бивш кметски наместник на селото.
Доказано е, че „Св. Атанасий” е най-старият действащ манастир в Европа.

sveti atanasiy„Посещението на акад. д-р Росен Милев през 2004 г. е основната причина някой да се заеме с разследването на тази теза. Той беше човекът, който направи дълги и задълбочени исторически проучвания във Ватиката, Египет и Русия и установи, че всичко води към тезата, че наистина Св. Атанасий е отседнал по тези места и е основал този манастир” – каза кметският наместник на село Златна ливада Татяна Илиева.

Манастирът неведнъж е разрушаван и възстановяван през годините. „Наскоро рухна задната стена на едното монашеско крило. Благодарение на правителството и на премиера Бойко Борисов бяха осигурени средства и сградата беше спасена. Цялостен ремонт е направен и на западното крило. 24 000 лева са отпуснати след посещението на министър-председателя в манастира. В реставрираната част се намира експозиция на скривалището на Васил Левски, която е направена от игумена на манастира архимандрит Борис.

Незавидна е съдбата на манастира „Св. Атанасий” след 1944 г. Той е бил превърнат в овчарник по време на комунизма. Възстановен е, благодарение на съновидение на жената на партийния секретар на село Златна ливада, че зла прокоба ще сполети сина им и селото, ако овцете не бъдат извадени от манастира.

Манастирът е изключително посещаван не само от хора от цялата страна, но и от чужбина и заради водата, за която се смята, че е лековита. Той е уникален и със своята постница, която се намира в скалите над него. Тя се приема за чудодейно място, което светецът и негови последователи са обитавали в дни на пост, молитва и усамотение. През нея посетителите преминават за здраве и благоденствие.

Храмовият празник на манастира „Св. Атанасий” края село Златна ливада е на 2 май. Той събира хиляди посетители.

Манастирът, в съчетание с красотата на природата, чистия въздух и спокойствието, предлага отлични условия за културен и екотуризъм. За удобство на пътуващите от София в посока Бургас по автомагистрала „Марица” е направена отбивка в непосредствена близост до манастира. Проблемен е обаче единственият път, който води към него от селото. За ремонта му са нужни 100 000 лева.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24