На 10 юни ще има валежи в цялата страна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) на 10 юни 2015 г. на повече места в страната ще превали и прегърми с количества до 5-10 л/кв. м. В четвъртък на места ще има краткотрайни следобедни валежи. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв. м, локално до около 15 л/кв. м. В петък превалявания само на отделни места, с количества между 1 и 5 л/кв. м.

През изминалото денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали непроменени. Регистрираните водни количества на наблюдаваните реки в страната са около праговете за средни води.

Дунавски басейн: речните нива са се изменяли от -16 см до +6 см.

Черноморски басейн: регистрирани са изменения на нивата на наблюдаваните реки от -10 см до +2 см.

Източнобеломорски басейн: в поречие Тунджа нивата са се понижавали с до -5 см. Във водосбора на река Марица нивата са се изменяли в границите от –7 см до +14 см. Колебания с до ±1 см са отчетени в поречие Арда.

Западнобеломорски басейн: регистрирани са понижения на нивата с до -8 см в басейна на река Места, а нивата във водосбора на река Струма са се задържали.

река ТунджаВ резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат.
Дунавски басейн: днес нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават. В четвъртък, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения в горните течения на реките в басейна.

Според моделираните водни количества за река Искър на 10, 11 и 12 юни те ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 10, 11 и 12 юни ще бъдат над средномногогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 10, 11 и 12 юни ще бъде около средномногогодишната стойност, като водното ниво ще се понижава.

Черноморски басейн: през следващите едно-две денонощия, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на нивата на реките Провадийска, Камчия, южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: днес се очаква речните нива да продължат да се понижават. В четвъртък, в резултат на прогнозираните валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на наблюдаваните реки: Тунджа, Марица – (Родопските й притоци) и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки Места и Струма ще продължат да се понижават.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

Германия очаква ръстът икономиката ѝ през тази година да бъде значително по-слаб от предвижданото (при прогноза през август от 3,5%). Заради продължителните последици от пандемията и трудностите с доставките възпрепятстват съживяването на най-голямата икономика в Европа се забавя. За 2021 г. очакваният сега ръст е от 2,6%. Прогнозата отразява недостига на някои суровини и нарастващите цени на енергията, особено на газа. През 2022 г. прогнозата е за ръста на брутния вътрешен продукт над 4%

* * *
В Берлин 85% от хората живеят под наем, цените растат. Наемът за едностаен апартамент от 70 кв. метра в бившата част от комунистическия Източен Берлин е 1150 евро на месец. Цените на наемите са нараснали с 36% през последните 5 години. В най-скъпите квартали средните наеми за апартамент от 59 кв. метра надхвърлят 1200 евро на месец

* * *
Испания въвежда таван на наемите и повишава данъците за празни жилища. Това е опит опит цените на наеми за жилищните имоти да станат по-достъпни, след като ръстът им създаде риск от изключване на хората с по-ниски доходи от пазара

* * *
Съдът на Европейския съюз осъди Полша заради отказа на страната да изпълни решенията на висшия за Съюза съд относно противоречивите съдебни реформи в страната. Полша трябва да плащат ежедневна глоба от по 1 млн. евро. Санкцията е заради отказа на Полша да спре дейността на спорния дисциплинарен орган за наказание на съдии. Това противоречи на принципа съдебните системи в целия Европейски съюз да бъдат независими

* * *
Мощна циклонна буря помете във вторник южния италиански остров Сицилия и причини повсеместни наводнения в района на град Катания. Стихията е превърнала площади в езера и е причинила смъртта на най-малко двама души. Електричеството беше прекъснато. Ситуацията навсякъде е извънредната и изключително критична. Няма изгледи за подобрение, каза говорител на противопожарната служба

* * *
Полицията използва сълзотворен газ в центъра на Атина срещу група анархисти, които са нападнали полицаи. Сблъсъкът е възникнал след шествие на анархисти, които протестирали срещу исканията на властите да вземат ДНК проби от задържани представители на анархистки групи, за да бъде установена съпричастността им в акции по окупиране на университети и други сгради

* * *
Република Северна Македония прие план за ускорен икономически растеж. Планират се държавни инвестиции в размер на 4 милиарда евро в следващите 5 години, които ще мобилизират допълнителни 8 милиарда евро, инвестирани от частния сектор, увеличавайки процента на икономическия растеж до 5% годишно. Намаляване на процента на безработицата до едноцифрено число и намаляване на държавния дълг под 60% от брутния вътрешен продукт са главната цел, която трябва да се постигне с плана за ускорен икономически растеж 2022 – 2026

* * *
Хората в Русия спират работа. В 6 региона от началото на седмицата започват неработни дни, обявени като мярка за борба с разпространението на коронавируса. Президентът Владимир Путин определи платени неработни дни в цялата страна от 30 октомври до 7 ноември. Той даде възможност на регионалните власти да въвеждат допълнителни неработни дни в зависимост от ситуацията. От 25 октомври до 7 ноември са обявени неработни дни в: Пермския край, Воронежка, Нижегородска, Новгородска, Самарска и Курска област. В Москва и Московска област са определени неработни дни от 28 октомври до 7 ноември

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни