електронни винетки за леките автомобили

Въвеждат се електронни винетки за леките автомобили от 1 януари 2019 г.

От 1 януари 2019 г. се въвежда електронната винетка за леки автомобили. Цената се запазва същата. А от средата на следващата година ще заработи и тол системата, която ще таксува тежкотоварния транспорт.

Очакванията са чрез двете системи да се генерира приход от над 1,2 млрд. лева годишно, което ще позволи повече средства за ремонт на пътища, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване в Народното събрание за напредъка по приоритетните пътни проекти. Разчетите сочат, че до 6 години по този начин ще могат да се ремонтират всички 8000 км от републиканските пътища в лошо състояние. Общата дължина на републиканската пътна мрежа е близо 20 000 км. След въвеждането на тол системата се предвижда и финансов ресурс от нови 50 млн. лева за ремонт на общински пътища.

„Липсата на финансиране за пътищата е проблем от 30 години, който ние сега малко по малко решаваме“ - каза още Нанков. По отношение на въвеждането на тол системата министърът допълни, че в момента в АПИ се изгражда звеното, което ще е я управлява и контролира, софтуерът, който освен за пътното таксуване, ще се ползва и в борбата с контрабандата и трафика на хора. Световната банка ще изготви справедлив модел за тарифиране. Очаква се до началото на август той да е готов за обществено обсъждане. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира, че системата ще е върху 16 хиляди километра пътища, но ще се плаща само за тези, които са в добро състояние. Първоначално обхватът ще е около 50 - 60% от пътищата.

Министър Нанков съобщи още, че за подобряване на качеството на новоизградените и ремонтирани пътища се работи за промяна на гаранционните срокове с цел тяхното удължаване. По-дългите срокове ще залегнат и в обществените поръчки. „Гаранционните срокове на магистралите в момента са 5 години, а 10 години за съоръженията като мостове и тунели. Гаранцията за текущ ремонт е 1 година. Категорично ниски гаранционни срокове и работим за повишаването им“ - каза Нанков. Пред журналисти той уточни, че според него гаранционният срок за нова магистрала трябва да стане 10 г., а за мостови съоръжения – 13 г. Предложенията предстои да се обсъдят и с браншовите организации, както и да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

bg patishta

www.infoz.bg  www.infoz.bg