Чеверме от Добри Добрев

Утвърденият майстор на чевермето Добри Добрев се занимава със занаята от 1985 г. и е зарадвал клиентите си над 1300 неустоими на вид и вкус агнета, направени на шиш, с препечена коричка. Много ценители на чевермето предпочитат на шиша да се сложи теленце сукалче.

bay Dobri Dobrev Cheverme"Аз съм от старозагорския край, от село Събраново, между Стара Загора и Нова Загора, и се гордея, че съм от село, защото съм пораснал сред животните. Доставя ми голямо удоволствие да работя край огъня и затова избрах този занаят. Като отидох да работя на Пампорово, майсторите там се изненадаха. Те на нас ни викат сламари, защото сме от равнината, но аз се представих добре - разказва Добри Добрев. - Аз съм много благодарен, че на този занаят ме научи, и цял живот ще го споменавам, Джоухан – един майстор от Пещера. Възприех го, защото точно това исках да работя и това ми доставя удоволствие. Правя го с любов."

За чевермето, както и за всяко добре приготвено ястие, се изискват познания, и то за неподозирани на пръв поглед детайли. "Най-голямата тънкост е играта с огъня. В началото като ме гледат хората мислят, че нищо не правя. Но с движението на самото животно и на огъня си изграждаш свой стил и аз вече със стиснати очи мога да ги правя" - казва чевермеджията Добри Добрев.

Добри Добрев, който сега работи в ресторант "Зеленият хълм" в Стара Загора, споделя и рецептата за добре приготвеното месо на чеверме.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber