Огнян Драганов: Операта ще остане жива със завета, който ни остави Христина Ангелакова

Огнян Драганов: Операта ще остане жива със завета, който ни остави Христина Ангелакова

На 20 май България загуби една от най-ярките фигури в музикалния живот на страната - оперната прима Христина Ангелакова. Певица с изключителен талант, велика артистка, покорила с гласа си най-престижните световни оперни сцени.

Пяла под палката на най-големите диригенти, партнирала си с оперните величия на 20-ти век. Изключителна личност със знаково присъствие в обществения и оперния живот на България. Всеотдаен педагог, взискателен ръководител, непримирима срещу несправедливостта и посредствеността, вдъхновен и изпълнен с енергия творец, подкрепящ сърцато младите таланти, както и новите провокативни и нестандартни идеи, съобщиха от Държавна опера – Стара Загора.

„Христина Ангелакова беше обичан вокален педагог, който завинаги остана свързан със своите любими и успешни ученици... Отдадена на своята голяма любов – операта, тя неспирно влагаше своите енергия и талант в различни грандиозни проекти, остави незабравима следа с неуморния си стремеж да утвърждава и да възпитава висока музикална естетика и вкус. Операта ще остане жива през 21 век със завета, който ни остави Христина Ангелакова - да бъдем оптимисти и да вървим напред” – каза директорът на Старозагоската опера Огнян Драганов.

Нейната най-голяма гордост и свидна рожба през последните години беше Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.
Респектираща, обичана, обожавана! Гордост за България!

Поклон пред светлата памет на един голям човек и неповторим артист!

Поклонението ще се състои на 23 май, сряда, от 10:00 часа в Централното фоайе на Софийската опера и балет. Опелото е от 12:30 часа в църквата „Света София“. Погребението е от 15:00 часа на Централните софийски гробища – Алеята на творците.

Христина Ангелакова e родена през 1944 година в Исперих, но отраства в Шумен в семейство което обича и тачи песента. В гимназията учи цигулка и вече решава да се посвети на пеенето. Приета е и завършва Музикалната академия в София във вокалния клас на професор Сима Иванова. През 60-те години заминава за Италия, където специализира бароков вокален стил – курсовете “Ваканцимузикале” във Венеция; учи в „Санта Чечилия” в Рим и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската Ла Скала при световноизвестната певица и педагог Джина Чиня. Кариерата й започва щастливо: оценена и подготвена отлично, Ангелакова подписва тригодишен договор с Миланската скала. Тук прави не само творчески дебют - с ролята на Улрика от „Бал с маски”, дирижирана от великия Клаудио Абадо, но йвъзлагатголеми партии в постановки на Скалата: Йокаста от „Едипцар” на Стравински, Адалджиза от „Норма” на Белини, Леонора от „Фаворитката” и Елизабет от „Мария Стюарт” на Доницети и др. Участва и в представления на Пикола Скала (“Амал и нощните гости” от Меноти и “Ноевият ковчег” на Бритън). В Италия концертира с прочутия оркестър „Виртуози ди Рома”, с които изпълнява труден репертоар от епохата на барока – Вивалди (Магнификат, Глория, Джудита Триумфанс) и др. Италианският период в творческото ѝ развитие има огромно значение, не само заради факта, че тук се формира като белкантова певица, но и заради възможността да подготвя партии и да навлиза в големия мецосопранов репертоар с диригенти като Абадо, Бруно Мадерна, Гавацени, по-късно пее и под палката на знаменитости като Джелмети, Патане, Савалиш, Лопес Кобос и режисьори от ранга на големия Зануси и други именити музиканти и режисьори.

От 1976 година вече е артист-солист в Националната опера - София. Тук вече се откроява като Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела, Маделон от „Андре Шение”, Графинята и Полина от „Дама Пика”, Марфа, Марина от „Борис Годунов”, Ахросимова от „Война и мир”, Дуеня, Лукреция от „Поругаването на Лукреция” от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум” от Александър Йосифов, „Хан Аспарух” от Ал. Райчев, “Саламбо” на Веселин Стоянов.

Името ѝ става известно не само в България, но много скоро започва и международната ѝ кариера. Цели четири сезона е предпочитаната Амнерис на сцената на Дойче Опер в Западен (тогава) Берлин, чест гост е в италиански оперни театри - Болоня, Палермо, Равена, а в Римската опера е поканена за премиерата на “Иродиада” от Масне, в екип с Монсерат Кабайе, Хосе Карерас и Хуан Понс, пее в Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Руан, Тулон, Ница, Билбао, Овиедо - къдетопее с Паваротив ”Бал с маски”, Атина и др., със Софийската опера гастролира в Болшой театър – Москва, В Париж, Палермо, Виена... Концертира в Европа и страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове (Бетовен - „Девета симфония”, Малер - „Песни за мъртвите деца”, “Песен за земята“ и Осма симфония, Прокофиев – кантата „Александър Невски”, Яначек – „Глаголска меса”, Респиги – „Залезът”). Има участия в радио и телевизионни записи за РАИ („Армида” от Глук, „Луиза Милер” от Верди, “Андре Шение” от Джордано – филм и др.), за БНР, БНТ; има издадени компакт-дискове и плочи в „Балкантон” с италиански, френски и руски арии, записи на оперите “Иван Сусанин”, “Война и мир”, “Хан Крум” и “Хан Аспарух”.

От 2001 до 2004 година Христина Ангелакова е първата жена - директор на Националната опера и балет. През периода 2004 – 2008 година като председател на фондация “Национална опера и балет” осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. Прави своята режисьорска изява с постановка на “Така правят всички” от Моцарт на сцената на Музикално-драматичен театър “К. Кисимов” - Велико Търново. От 2012 година е артистичен директор на Музикалния фестивал “Моцартови празници” в Правец. Доцент в НМА “Проф. Панчо Владигеров” - София. За приносът си към родното оперно изкуство е удостоявана с високи отличия, със званието „Народна артистка“, награди за конкретни постижения, с Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци и др., носител на почетното звание “Комендаторе” на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия;високото държавно отличие „Св. Св. Кирил и Методий” - огърлие, и други. През 2015 година е почетена за цялостен принос към българската култура с наградата „Музикант на годината“.

Директорът на Старозагоската опера Огнян Драганов: Христина Ангелакова беше обичан вокален педагог, който завинаги остана свързан със своите любими и успешни ученици..

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема