Министерство на външните работи със съвети за ситуацията на полуостров Халкидики

Във връзка с постъпили обаждания от български граждани, изпаднали в бедствена ситуация вследствие на валежите, в района на Метагици и Ормос Панагиас, Ситония, Генералното консулство в Солун се свърза с гръцките власти за съдействие на бедстващите българи.

По всички получени сигнали е реагирано своевременно и нашите сънародници са вече в безопасност, съобщават от Министерството на външните работи.

Според метеорологичните прогнози, лошото време ще се запази до края на седмицата. Генералното консулство в Солун препоръчва да се прецени целесъобразността от пътуване в Северна Гърция. В случай на бедствена ситуация, местните власти препоръчват да не се излиза от сградите на пребиваване, а при наводнения на първите етажи изпадналите в беда да се качват на по-високите етажи и да очакват помощ.

Във връзка с нанесени щети от преминаване на циклона „Нефели“ в района на Халкидики, ГК Солун предприе действия по компетентност за предоставяне на допълнителна полезна информация на заинтересованите български граждани:

Природното бедствие, засегнало районите на Халкидики (гр. Неа Мудания, Никити източни райони на п‑в Ситония), е в територията на компетентност на Противопожарна служба г. Полигирос.

В съответствие с гръцкото законодателство, заинтересованите могат да подадат към Противопожарна служба г. Полигирос молба за издаване на съответното уверение, относно настъпили щети в резултат на природното бедствие.

Молбата може да бъде попълнена и на английски език.

Необходими са данните на заинтересованото лице и на автомобила. В молбата лицето може да посочи как желае да получи уверението. Същата процедура е валидна и за щети върху жилище, документи, лични вещи. Молбата за предоставяне на уверение може да бъде подадена на място, по факс, или по електронен път, както следва:
телефон за връзка с Противопожарна служба Полигирос - 0030 - 23710 22 644
факс : 23710 22 798 р 23710 21 981, 23710 22 673
email : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Формулярите на молба на английски и на гръцки език може да бъдат свалени оттук: ENG, GR.

ГК Солун има готовност да окаже съдействие на нуждаещите се за попълване и изпращане на молбите към Противопожарна служба Полигирос.

Телефони в случай на бедствени ситуации:
Посолство в Атина:
дежурен телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107 мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 22

Генерално консулство в Солун:
дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520
Дирекция „Ситуационен център“ в МВнР приема денонощно сигнали на телефон: 02/948-24-04 или имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни