Валидните хартиени винетки няма да се подменят след въвеждането на електронните

Валидните хартиени винетки няма да се подменят след въвеждането на електронните

Купените хартиени винетки за леки автомобили, които са валидни и след 1 януари 2019 г., няма да има нужда да се подменят и шофьорите ще могат да пътуват с тях. Електронната система няма да ги отчита като нарушители.

Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за сутрешния блок на БТВ. Електронните винетки ще се продават от 1 януари 2019 г., а приходите от тол таксите ще започнат да бъдат генерирани от средата на 2019 г. Тол системата е най-важният ни приоритет, заяви той. Министърът обясни, че се създават възможности за купуване на електронните винетки от бензиностанциите, през телефон и през интернет. Ще има уикенд винетка за леки автомобили. Цената и времетраенето ще обсъдим септември-октомври, допълни той.

Регионалният министър отбеляза, че има недостиг на ресурс в Агенция „Пътна инфраструктура“ и затова тол системата е важна. С внедряването ѝ ще има по-добър контрол, по-добра поддръжка на пътища и повече пари за ново строителство. Над 350 км са построените магистрални участъци за последните 8 години. С приходите след въвеждането на тол системата още 400 км ще могат да се построят за пет години, обяви той.

В отговор на въпрос министърът обясни, че не може приходите от тол системата да отиват за общински пътища, тъй като европейска директива регламентира в какво да се инвестират. Започнали сме обмислянето на компенсаторен механизъм от държавата за общински пътища. Получаваните в момента около 350 млн. лв. приходи от винетки годишно се инвестират в поддръжка на републиканката пътна мрежа. Държавата отделя ресурс 70-80 млн. годишно за общински пътища, който може да се увеличи, каза той.

Магистралата „Русе – Велико Търново“ може да бъде завършена до 2022 – 2023 г. Срокът зависи от това колко бързо ще се избере строител, информира Николай Нанков. Той напомни, че има жалби, свързани с екологичното законодателство. Заседанието на Върховния административен съд е насрочено за 21 септември. Такива жалби често са свързани с бламиране на процеса, отбеляза министърът. Проблемът не е самото строителство. Често сме критикувани, че строим скъпо и некачествено. Това не е вярно – строим най-евтините магистрали, но не за сметка на качеството, като увеличаваме и гаранцията, каза още той.

Николай Нанков съобщи, че през месец август предстои да бъде направена първа копка на участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ на АМ „Хемус“. Вчера Министерският съвет взе решение за отчуждаване на имоти по трасето, отбеляза той. Близо десетте км от Ябланица до Тетевен се изпълняват с много добри темпове. Следващите два месеца предстои да стартират обществени поръчки за още 137 км по протежението София – Велико Търново, каза министърът. Имаме готовност да стартираме процедура за строителство на участъка до разклона с пътя за Плевен и Ловеч до края на месеца. По-тежка ще е процедурата за инженеринг - проектиране и строителство, на участъка до Велико Търново, посочи той и допълни, че необходимите проучвания и геология за тези 85 км могат да забавят строителството на отсечката с не повече от 6 месеца. До 3 години и половина ще можем да стигаме по „Хемус“ до Велико Търново, а цялата магистрала ще е готова до 2024 ч., каза Николай Нанков. Довършваме автомагистрала „Струма“, завършихме предсрочно с 6 месеца пътя Ахелой – Равда, но фокус в този мандат е Северна България, подчерта той.

Тунел под „Шипка“ ще има, заяви министърът. До края на годината ще завърши околовръстният път на Габрово, който е над 20 км и първи етап от проекта за тунела. Участъкът е изцяло ново строителство, с най-високите мостови съоръжения, изграждани през последните 30 години в страната. От началото на следващата година ще стартираме с процедурите за тунел под „Шипка“ с дължина 3,2 км, като за него има и интерес от чужди инвеститори, съобщи Николай Нанков. Над 4000 тежкотоварни автомобила на денонощие е трафикът по направлението. При невъзможност за частно финансиране, публично-частно партньорство, ще осигурим държавно финансиране и за тунела, посочи министърът. Трафикът през Петрохан, за който започнахме с предпроектно проучване и геология, за да може да стартират необходимите процедури, е идентичен, каза още той.

От страна на Казанлък пътят към тунела под „Шипка“ и свързването му с АМ „Тракия“ от южна страна са част от големия проект, защото иначе той би се обезсмислил. Трябва да мислим и за свързването на АМ „Русе – Велико Търново“ с тунела, посочи регионалният министър.

По отношение на древното селище Скаптопара Николай Нанков коментира, че комисията от експерти приключва работата си. Не сме археолози, а строители. Няма да сблъскаме археологията с инфраструктурата, категоричен бе той. Добре е, че пътят беше проектиран от там. Бяха осигурени 2,5 млн. лв. европейски средства, за да извадим на показ Скаптопара. Ценим археологическото наследство и го възстановяваме. Нека археолозите да дадат мерки, ще се съобразим и ще ги изпълним, дори ако трябва да се измести трасето или да се направи консервиране, заяви министърът. Ще осигурим средства и за нови разкопки в центъра на града, каза той.

www.infoz.bg  www.infoz.bg