Главна дирекция Борба с организираната престъпност предупреждава за спам атака

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” предупреждава за спам атака

В края на месец юли в отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са регистрирани множество сигнали от интернет потребители за получени имейли с текст на английски език.

В тях се иска заплащане с виртуална валута биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара.

В имейлите се твърди, че киберпрестъпниците са компрометирали компютърната конфигурация и знаят парола, ползвана от потребителя, като притежават позорящи видео материали, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата.

Спам кампанията е опит за бързо незаконно облагодетелстване на киберпрестъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите, като умело използват елементи на социален инженеринг.

За спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в нелегитимни сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

Експертите съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни решения, легитимни операционни системи и програми. За всеки киберинцидент да информират съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема