Забранено е производството на имитиращи продукти с палмово масло в млечните продукти

Българите купуват и се хранят с все повече продукти, съдържащи палмово масло и това е тенденция от няколко години. За 2017 г. във вид на „сирене“ са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина.

Проблем е, че палмовите растителни мазнини се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества, заявиха от Асоциацията на млекопреработвателите. Хората обаче трябва да знаят, че тези мазнини са вредни, защото се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма.

В България вече влезе в сила наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите. В много други държави използването на растителни мазнини по този начин също е забранено.

Българите имат възможност да се хранят с качествени млечни продукти, но повечето от тях не го правят и причината е в цената на предлаганите в магазините храни. От Асоциацията на млекопреработвателите уточняват, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден ако от менюто се изключат имитиращите продукти с палмово масло и растителни мазнини. Цената е определяща за качеството на сиренето. Обикновеният потребител трудно може да направи разлика от вида дали един продукт е истински или имитиращ. Трябва да знае обаче, че сиренето, което е истинско и е направено от мляко, дори във вода няма да се размие, а ще си остане здраво. Ако искаме да ядем истински качествено саламурено сирене, то трябва да струва поне 9 лева за килограм, обясняват производители.

В България има продукти, направени от качествено мляко. Млякото през последните 5 - 6 години също се различава от това, което се добиваше преди десетилетия. И в България цената на млякото зависи от тази в Европа, но и от направените инвестиции във фермите. Сега има недостиг на българска суровина и преработвателите внасят около 20% от млякото, което е нужно за месното производство. То влиза в страната на цена, която е малко по-висока от добитото в България мляко. В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, като от тях 30 - 40 фирми използват активно растителна мазнина. Това е проблем за бранша заради присъствието в магазините на имитиращи продукти с палмовата мазнина.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24