Бойко Борисов коментира казуса с кипърския застраховател „Олимпик“

Банковият сектор и застрахователният сектор имат гаранционни фондове и целта е при възникнал проблем тези фондове да компенсират потърпевшите. Това означава, че самият бизнес поема щетите, а не държавата - каза премиерът Бойко Борисов по повод на фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“.

Въпреки това в понеделник, 20 август, Борисов свиква среща с финансовия министър Владислав Горанов и специалисти от Комисията по финансов надзор, за да обсъдят ситуацията. Премиерът заяви, че след тази среща вероятно ще предложи на българските евродепутати да инициират промяна на европейското законодателство, за да се прецизира как точно да се действа при сходни ситуации. Сега дружества, които са регистрирани в държави от Европейския съюз, могат да развиват дейност във всяка страна от съюза, включително и в България, но не са подвластни на българските контролни органи, а на тези в собствените им държави.

По случая Бойко Борисов коментира още, че би трябвало хора, които са сключили застраховките си Гражданска отговорност на цена, която е с 30% по-ниска от колкото при българските дружества, да са знаели, че нещо не не толкова сигурно. "Не може да си купиш нещо от битпазар и да очакваш, че качеството му е същото, като на стоката, която не е втора употреба" - коментира Борисов.

boyko borissov

Министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Стара Загора на 19 август 2018 година

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема