Поетична есен с конкурса Веселин Ханчев

Поетична есен с конкурса „Веселин Ханчев”

80 млади творци ще превърнат в романтично поетично мечтание и тази старозагорска есен, казват от Библиотека „Родина”. Толкова са младите дарования, които се включват в 35-ото поредно издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на галавечер на отличените участници на 2 ноември 2018 г., петък. Традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито ще се проведе на 3 ноември, събота, в Къща-музей „Гео Милев”.

Освен Библиотека „Родина” другите традиционни организатори на стойностния литературен форум са Община Стара Загора и Къща музей „Гео Милев”.

Любопитен факт е, че тази година преднината на дамите, осмелили се да изпратят поетичните си творби до първия октомврийски ден, е категорична – 63 момичета срещу 17 момчета. Всички участници са на възраст между 14 и 25 години, никой от тях все още няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие в конкурса „Веселин Ханчев”. Отпечатването на първата книга е голямата награда в него.

При момичетата най-много дарования са във възрастовия диапазон 17 – 18 години, а при момчетата преобладават участниците на 19 – 20 години. И 35-ото издание на поетичния конкурс неизменно остава популярно сред младите хора у нас, показва предварителната справка по населени места, почти всички градове са се представили със свои таланти. Най-много са от София (22-ма), Стара Загора (8), Варна (5) и Казанлък (3), има участник и от немския град Манхайм, а миналата година имаше от италианския град Савона. Литературните заложби се развиват навсякъде, доказват с поезията си представители на 4 села.

Всички те ще бъдат преценявани от жури, съставено от поета, журналист и университетски преподавател Марин Бодаков, поетесата, редактор и драматург Мария Донева и поета Иво Рафаилов. Иво се изявява и като графичен дизайнер, той е един от бившите лауреати на конкурса през 1995 г., спечелил „Златното яйце”. Тримата литературоведи в журито ще са равнопоставени. Те заедно ще решат кои са най-достойните трима поети.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема