Извършват се засилени проверки на автобусите и товарните автомобили

От 15 до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) ще бъдат извършени засилени проверки на товарните автомобили и автобусите, съобщиха от пресцентъра на МВР.

policeПодобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежка катастрофа с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема