На 28 октомври 2018 г. връщаме стрелките на часовника с един час назад

На 28 октомври 2018 г. в 4:00 часа сутринта връщаме стрелките на часовника с един час назад и преминаваме към астрономическо часово време. Т.е. може да спим с един час по-дълго ако се съобразяваме с обичайния час на будилника.

clock Всички съвремени компютри, телефони, смартфони и много електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако тава не им е изрично забранено в настройките). За часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса за часовата корекция.

Ако някои от уредите ви за мерене на времето не са толкова хитри, за да се справят с промяната сами, не е беда да коригирате часа и след като се събудите в неделния ден.

В света идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Лятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света и е мярка, чрез която се спестяват разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това се постига заради по-доброто съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и училище.

През 2018 година в Европа се проведе дебат дали корекцията на времето два пъти в годината - от астрономическо към лятно и обратно - е удачна мярка към днешния момент и дали води до проблеми. След анкетно допитване хората масово заявиха, че корекциите трябва да спрат. В средата на септември 2018 г. Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз приха директива, с която смяната на времето трябва да бъде отменена през 2019 г., а всяка държава сама да решава на лятно или на астрономическо часово време да остане. Предстои българският парламент да вземе решение, като най-логично е корекцията от 28 октомври 2018 г., с която се връща астрономическото измерване на времето, да бъде последна, която се прави в България

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24