Бизнесменът Николай Банев и съпругата му са арестувани във Франция

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банев са арестувани във Франция днес. Арестът е извършен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, които са издирвани от българските власти. Акцията е на парижката полиция.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани тази сутрин във френския град Ница - съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев на пресконференция. Той припомни, че разследването срещу тях е за източването на приватизирания завод „Полимери” АД. Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца. Освен европейска заповед за арест срещу Баневи има издадена и европейска заповед за разследване, това означава, че френските власти също могат да извършват конкретни действия по делото - обясни Иван Гешев.

baneviПо-рано днес Специализираната прокуратура на България започна акция в София и в страната във връзка с дейността на приватизирания завод „Полимери” АД. Заводът беше приватизиран от дружество на Николай Банев и не работи от 2010 г. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност. От спецпрокуратурата уточниха, че се осъществяват претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано разследване за извършени престъпления по пет члена от Наказателния кодекс - за организирана престъпна група, за данъчни и финансови престъпления, длъжностно присвояване в особено големи размери.

През август миналата година премиерът Бойко Борисов поиска да се разгледа приватизационната сделка за девненския завод. Според него тя е много „приятна” и олицетворява как се е процедирало в държавата по време на прехода. Всичко в завода е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат автомобили Мерцедеси - Майбах.

Бойко Борисов припомни, че по случая с „Полимери” от няколко години тече разследване, което за момента се води срещу неизвестен извършител. "Приватизацията освен, че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика доколкото знам, е много интересно" - коментира Борисов и допълни, че това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите.

Бившият собственик на завода е разпродавал и е вземал парите, само че отровите са оставени и сега обезвреждането им е за сметка на данъкоплатците.

www.infoz.bg  www.infoz.bg