Гражданска отговорност за нарушителите на пътя

Гражданска отговорност може да струва 4 пъти повече за нарушителите на пътя

Водачите с рисково поведение на пътя ще плащат задължителната застраховка Гражданска отговорност до 400% надценка, а спазващите правилата ще ползват отстъпка до една четвърт от сумата. Това предвижда проект на наредба за въвеждане на системата бонус-малус.

Проектът е предложен от Комисията за финансов надзор. Новият подход предвижда финансови насърчения за коректните шофьори и санкции за нарушителите на правилата. Небанковият финансов регулатор прие на първо четене проект на Наредба за единните изисквания за коригирането на застрахователната премия, съобщи пресцентърът на Комисията за финансов надзор. Избраният от предложенията на международния консултант вариант е резултат от дейността на работна група, която включва експерти от Комисията за финансов надзор, МВР и Министерство на транспорта и съобщенията.

Предложената система "бонус-малус" ще се прилага на територията на България. Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия – премията, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения.

Ще бъдат въведени седем класа бонус (от 1 до 7), които ще се прилагат към собствениците на коли с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25% от базовата премия. Ще има и дванадесет класа за малус (9 - 20), които ще се прилагат спрямо собствениците с рисково поведение на пътя, за които премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия. Ако през първата година не са извършени нарушения по пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, собственикът ще преминава в следващия по-нисък клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Когато обаче са причинени вреди или нарушения при движението по пътищата, бонус-малус класът на собственика и съответно за автомобила ще расте и при последващо сключване на застраховката премията ще се увеличава. Нарушенията в зависимост от тяхната тежест са класифицирани в седем категории. Най-леките са в първа категория и ще увеличават бонус-малус класа с една степен.

Най-тежките нарушения са в седма категория с деветнадесет степени, като собственикът или автомобилът отиват в най-високия бонус-малус клас. За да се избегнат манипулации, бонус-малус класът на автомобила ще се запазва и при неговото прехвърляне след покупка на нов собственик, както и при прекратяване на регистрацията на автомобила (това ще запазва историята на шофьора). На практика въвеждането на новата система означава, че реално за автомобил, който е шофиран от водач с натрупани нарушения на пътя, ще струва на новия му собственик много по-скъпо, защото ще е длъжен да плаща повече за застраховката за години напред.

С новата система бонус-малус ще трябва да внимаваме какви коли купуваме. Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на застраховката Гражданска отговорност. Системата е смесена - следи се историята, както на моторното превозно средство, така и на собственика. Но ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година, цената на Гражданската отговорност ще спадне.

От Комисията за финансов надзор посочват, че купувачите ще могат да правят справка за автомобила. Такова проучване ще може да бъде направено през системата на Гаранционния фонд. Ще се знае автомобилът в какъв клас е преди да смени собственика си. Тази система ще промени пазара на употребявани автомобили.

Ако шофьори от една и съща фирма карат един автомобил, те трябва да са особено внимателни, защото системата ще действа за всичките водачи.

С проекта на наредба се цели създаването на механизъм, който да доведе до по-справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват полицата Гражданска отговорност на шофьора. Регулаторът възнамерява по този начин и да гарантира финансовата стабилност на системата, така че да не се застрашава платежоспособността на застрахователния пазар.

Комисията за финансов надзор прогнозира, че режимът няма да предизвика събирането на по-високи средни премии от пазара, нито да способства за намаляване на тези средни премии. Крайната и най-съществена цел е да се създадат условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия и особено на тежките, които водят до загуба на човешки живот или трайно инвалидизиране и по този начин да бъдат предотвратени както лични страдания на жертвите и техните близки, така и да бъдат ограничени вредите за държавата и обществото, коментират от Комисията за финансов надзор.

Проектът на наредба и мотивите, както и докладът на консултанта, са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

В Судан се извършва военен преврат. Армията е блокирала входовете към столицата Хартум. Прекъснати са мобилните комуникации, стационарните телефони и интернет. Летището не работи. Провеждат се арести на министри и членове на управляващия съвет. Под домашен арест е и премиерът Абдала Хамдок. От няколко седмици в Судан расте напрежението между гражданските и военните ръководители. През септември беше направен опит за преврат, който раздели страната, засилвайки старото противопоставяне между консервативните ислямисти, които искат военно управление, и силите, свалили с масови протести бившия автократски лидер Омар Башир

* * *
Обществените места в Естония могат да бъдат посещавани от 25 октомври само от ваксинирани или преболедували жители на страната

* * *
Хората в Русия спират работа. В 6 региона от началото на седмицата започват неработни дни, обявени като мярка за борба с разпространението на коронавируса. Президентът Владимир Путин определи платени неработни дни в цялата страна от 30 октомври до 7 ноември. Той даде възможност на регионалните власти да въвеждат допълнителни неработни дни в зависимост от ситуацията. От 25 октомври до 7 ноември са обявени неработни дни в: Пермския край, Воронежка, Нижегородска, Новгородска, Самарска и Курска област. В Москва и Московска област са определени неработни дни от 28 октомври до 7 ноември

* * *
Природният газ в Европа се търгува над 1100 долара за 1000 куб. метра (25-10-2021), показват данни от Лондонската междуконтинентална борса (ICE). Стойността на ноемврийските фючърси в газоразпределителния център в Нидерландия (TTF) нарасна до 1109 долара за 1000 куб. метра или 92 евро за МВт/час

* * *
Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Проектът на Netflix струва до момента скромните 21,4 милиона долара. Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване, в която всеки победен го очаква смъртно наказание, а победителят в турнира получава огромна сума. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, нарича южнокорейската попкултура „рак на зрението“ и забрани филма. Хората, хванати в нарушение се наказват, а разпространители на забранения филм могат да бъдат екзекутирани

* * *
Склонността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята – пише Wall Street Journal в редакционен коментар. С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза – и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години – коментира вестникът. Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви

* * *
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди да бъдат изгонени посланиците на САЩ и още 9 западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни