ГДБОП предупреждава за измамни сайтове по време на “черния петък” и предстоящите празници

Неизвестни до момента сайтове с големи отстъпки, които често рекламират и популяризират своята дейност и чрез Фейсбук, са най-честите капани, на които стават жертва онлайн потребителите, предупреждават от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Друг основен белег на фалшивите сайтове, които събират средствата ни, е наскоро регистрираната интернет страница. За историята на всеки сайт лесно може да бъде направена проверка от всеки чрез откритите източници на интернет. Пример за такъв източник, в който може да проверите от кога съществува даден сайт, е www.centralops.net.

securityОсвен за скоро регистрираните сайтове, предлагащи големи отстъпки, потребителите на онлайн търговията трябва да внимават и за сайтове, които продават фалшификати (т.нар. реплики) на световно известни защитени търговски марки на облекла, устройства, екипировка за зимните и други спортове и т.н.

“Кухите” сайтове, които представляват една “гола” интернет страница (липсва реален търговец, склад, дейност), която е рекламирана на много места, имат доста къс живот - за около месец, два. През този период за този вид страници киберпрестъпниците създават широка рекламна кампания - чрез банери в други сайтове и реклами в социални медии. Във фалшивия сайт обикновено за високите отстъпки често има поле с пояснение, че ниските цени се дължат на дългия период на доставка - над 40 - 50 дни. С това пояснение киберпрестъпниците въвеждат в заблуждение и успокояват жертвите си. По този начин, след като “кухата” страница събере финансовите средства от извършените към нея “покупки” и рекламната A кампания приключи, страницата бива изтрита и повече не може да бъде намерена. Седмици след това пазарувалите в нея започват да очакват получаването на “закупените” стоки и когато те не бъдат доставени разбират, че са станали жертва.

По статистика на специализирания отдел “Киберпрестъпност” при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници, каквито са и предстоящите.

Финансовите средства за мнимите покупки на жертвите обикновено постъпват в банкови сметки в Китай и други континенти, което силно затруднява тяхното възстановяване. В тази връзка, от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" съветват, след като бъде извършена покупка, клиентите да проверят къде точно са получени техните средства и ако се усъмнят, да поискат канселиране на финансовата транзакция в разумните за това срокове.

Фалшивите страници се изграждат на няколко езика, както с цел по-висока достоверност, така и за разширяване обхвата и обема на престъпната дейност.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни