Протест с викове „Оставка!” в Стара Загора

Над 150 протестиращи в Стара Загора затвориха за половин час пътя към Хасково, преди детелината на автомагистрала „Тракия”. До напрежение не се стигна. Полицията своевременно организира обходни маршрути, за да се избегне образуване на задръствания.

Преди това около 80 автомобила с протестиращите проведоха автошествие по улиците на Стара Загора. На южния изход на града имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия. Протестиращите отново скандираха „Оставка”.

 „ Искаме по-ниски цени на горивата. Но както всички казват: Протестът започна като протест за горивата, но вече се превърна в протест, който иска промяна. Иска промяна на статуквото, на всички тези неща, които се случват в България. Искаме да живеем по-нормално и да не ни експлоатират партиите” – каза Венцислав Курдов по време на блокадата на шосето.

Други протестиращи също заявиха категорично, че не искат оставка на управляващата коалиция, за да бъде заменена тя от друга партия. А на въпроса: Как разбират „смяната на системата”, обясниха, че не са експерти и не могат да дефинират желания от тях алтернативен модел. Протестиращи призоваха Европейския съюз да наложи санкции на България, заради това, че стандартът на живот тук е най-нисък, в сравнение с всички други държави от Съюза.

„Повишаване на доходите, по-добре да се живее в България. Това искам – обобщи Александър Коев.

„Отдавна вече протестът не е само за горивата. Отдавна хората протестират за всички други неща, като повишаване на гражданската отговорност, винетните стикери, ниските заплати, ниския стандарт на живот” – заяви Силвия Ангелова, която е един от организаторите на протеста в Стара Загора.

protest stara zagora 06

protest stara zagora 05

protest stara zagora 02

protest stara zagora 04

Стотина протестиращи блокираха Прохода на Републиката в Гурково за половин час, въпреки предварителните им намерения да затворят възловата пътна артерия за пет часа. Те застанаха на пешеходната пътека до Държавно горско стопанство и в резултат на това се образуваха дълги колони предимно от ТИР-ове. Сред недоволстващите бяха жители на Сливен, Николаево и други населени места. В района имаше засилено присъствие на органите на реда. Протестът започна в 16 часа и продължи около два часа. 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит.
По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

* * *
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер предупреди, че расте броят на мигрантите, опитващи да влязат в Европа по така наречения Балкански път на миграцията

* * *

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,4%, достигайки миналата година 1,411 милиона души. В Китай мъжете са с около 35 милиона повече от жените. Близо 64% от китайците през 2020 г. са живели в градовете. Над 63% от хората са в активна възраст (от 15 до 59 години), близо 19% са над 60 години, а почти 18% – под 14 години

Най-четеното от последните дни