парламент - сграда - Народно събрание

Повишават се размерите на осигурителния доход и на пенсиите

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2019 г. ще е 560 лева, решиха депутатите. Максималният месечен размер на осигурителния доход през 2019 г. се повишава от 2600 лева на 3000 лева.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне от средата на годината до 219 лева. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година се замразява на 380 лева за поредна година.

Това решиха депутатите по време на второ гласуване на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. Дебатите в Народното събрание продължават втори ден, след като късно след полунощ във вторник одобриха първите два члена от проектозакона на Държавното обществено осигуряване. Беше прието приходите на Националния осигурителен институт за 2019 година да бъдат над 11,7 млрд. лева, като около 8 млрд. лева от тях ще отидат за пенсии.

В началото на днешния ден дебатите по проектозакона бяха възобновени. Разгорещени спорове в залата предизвика исканото от управляващите увеличение на максималния месечен осигурителен доход от 2600 лева на 3000 лева.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще е 400 лева.

Въпросът за минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст също отне поне час от днешните дебати в пленарната зала. В крайна сметка от 1 юли 2019 година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде 219,43 лева, решиха окончателно депутатите.

От 1 януари до 30 юни 2019 година минималната пенсия ще бъде 207,60 лева, каквато е и в момента. Бяха отхвърлени предложенията на БСП и ДПС от 1 юли догодина минималната пенсия да стане 300 лева.

Замразява се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете на възраст от една до две години на 380 лева. Не беше прието предложението на БСП размерът на обезщетението да бъде 640 лева. По време на дебатите около парите за обезщетение за майчинство от БСП настояха обезщетението за отглеждане на дете през втората година да се увеличи до 640 лева, защото с 380 лева на месец няма как да се отглеждат деца в България. Народните представители от партията застъпиха позицията, че няма как да се отглеждат деца, когато управляващите не намаляват ДДС на детските храни и хляба, не намаляват разходите, които са необходими за отглеждане на едно дете, в същото време не увеличават по никакъв начин приходите на семействата чрез майчинските. Това е липса на каквото и да било политика от страна на управляващите за борба с демографската катастрофа, посочиха депутатите от левицата.

Запазва се равнището на минималното и максималното обезщетение за безработица - 9 лева на ден е минимално и малко над 74 лева е максимално обезщетение. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП обезщетенията при безработица да се увеличат двойно - 16 лв. да бъде минималният размер и 85,71 лв. да е максималният.

По време на дебатите по второто четене на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2019 година от БСП направиха предложение минималната работна заплата да се повиши до 640 лева. Припомняме, че от 1 януари 2019 г. минималната работна заплата ще стане 560 лева. Според партията заложеният от управляващите бюджет на Държавното обществено осигуряване не стимулира младите и отглеждането на деца.

Отпуснатите до 31 декември тази година пенсии ще бъдат увеличени с 5,7% от 1 юли 2019 г. Не беше прието предложението на ДПС увеличението на пенсиите да бъде от 1 април вместо от 1 юли догодина. Пенсиите, отпуснати до края на 2018 година ще се преизчисляват от 1 юли 2019 година с коефициент 1,2 за всяка година стаж. Когато преизчислената и получаваната пенсия не са равни, ще се получава по-високата. Отхвърлено беше и предложението на БСП за преизчисление на пенсиите от 1 януари 2019 г. със средномесечния осигурителен доход за 2013 година.

Таванът на пенсиите няма да пада, но се увеличава, беше решено окончателно. Депутатите решиха от 1 юли 2019 година максималният размер на получаваните една или повече пенсии да бъде 1200 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 януари 2019 г. се определя в размер на 910 лв., а от 1 юли 2019 г., както и от 1 юли на всяка следваща календарна година - в размер на 40 на сто от максималния месечен размер на осигурителния доход. От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева, т.е. таванът на пенсиите от 1 юли ще бъде 1200 лева.

Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лева. Малко повече от 5,1 млрд. лева са приходите във фонд „Пенсии“ за 2019 г., a тези по бюджета на фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“ са над 296 млн. лева. Малко над 217 млн. лева. са приходите в бюджета на фонд „Трудова злополука и професионална болест“. Приходите на фонд „Общо заболяване и майчинство“ са в размер на 1 137 018 лева. А приходите по бюджета на фонд „Безработица“ са повече от 315 млн. лв. 1200 лева ще бъде таванът на пенсиите от 1 юли 2019 г.

Финансовата рамка предвижда приходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване да са в размер на 11,7 млрд. лева, както и разходите. Бюджетът е балансиран, с нулев дефицит. С тази рамка депутатите приеха окончателно на второ четене законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Вярвам, че депутатите днес приеха реалистичен финансов план на осигурителната система за следващата година, който гарантира осигурителните права и социалната сигурност на българските граждани, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година. Той посочи, че дългите и разгорещени дебати относно пенсиите показват, че това е първостепенен политически въпрос.

Като положителен момент той отчете, че приходите от осигурителни вноски в бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година нарастват с около 15% и покриват вече две трети от осигурителните плащания, а само преди три години те финансираха по-малко от 50% от разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване. По думите на Петков по-голямата финансова автономност и по-малката зависимост на бюджета на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет е безспорно достойнство.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година ще нарасне с 24 лева в резултат на индексирането на пенсиите с 5,7% и по-високата тежест на осигурителния стаж и ще достигне 386,27 лева. Пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще улесни бъдещите пенсионери при упражняване на правото им на пенсиониране. По-тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос, каза още социалният министър.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

31 07 21

Светът

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars отчита най-силните си шестмесечни данни в своята 94-годишна история по отношение на печалбата и продажбите. Печалба преди лихви и данъци е 13,24 млрд. крони (1,5 млрд. долара) при загуба от 989 млн. долара година по-рано. Продължава обаче недостигът на полупроводници и тойва ще се отрази негативно върху резултатите през втората половина на 2021 г.

* * *
Руската централна банка увеличи основния си лихвен процент до 6,5%, за да ограничи високата инфлация

* * *
Летните олимпийски игри ще бъдат открити с красива церемония в Токио на 23 юли 2021 г. от 14:00 часа. Олимпиадата се провежда от 23 юли до 8 август 2021 г.

* * *
Нов високоскоростен влак на магнитна възглавница беше представен в Китай с твърдение, че е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 километра в час. Тази скорост е съпоставима на полета със самолет. Времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) може да падне до 2 часа и половина. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни